U heeft een email ontvangen met verdere instructies.
Dit is geen geldige combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord.
E-mailadres is niet bekend.
Wachtwoord vergeten?
 Inloggen

‘Roesjes steeds populairder’...maar niet altijd alternatief voor andere vormen van anesthesie

Naar aanleiding van onderzoek door het Catharina ziekenhuis in Eindhoven, gepubliceerd in het vaktijdschrift Gynecological Surgery, zijn enkele berichten in de media verschenen over de populariteit van ‘roesjes’, bijvoorbeeld in  de Telegraaf van 17 oktober jl.  17/10 ‘Roesjes steeds populairder’.

De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie ondersteunt dit onderzoek en is zeer blij met de resultaten. Wij willen echter waken voor een te verregaande interpretatie van de onderzoeksresultaten in het voordeel van sedatie ten opzichte van andere vormen van anesthesie.

Sinds enkele jaren wordt sedatie, ook wel ‘roesje’ genoemd, steeds vaker toegepast om medische ingrepen en onderzoeken voor de patiënt comfortabel en pijnloos te laten verlopen. Sedatie kan, net als andere vormen van anesthesie zoals algehele narcose en de ruggenprik, veilig worden aangeboden mits toegepast door een bekwame professional en volgens de richtlijn. Met de komst van de landelijke richtlijn ‘sedatie en/of analgesie (PSA) op locaties buiten de operatiekamer’ zijn er duidelijke voorwaarden gecreëerd  hoe er in Nederland op een veilige manier verschillende vormen van sedatie kunnen worden gegeven. Een enorme kwaliteitsverbetering waarin de anesthesiologie een leidende rol heeft gespeeld.

Sinds de invoering van deze richtlijn worden er in nagenoeg alle Nederlandse ziekenhuizen een toenemend aantal medische ingrepen uitgevoerd met een combinatie van plaatselijke verdoving en sedatie. Alles op een zeer veilige manier, met goede bewaking van en comfort voor de patiënt.

Sedatie is echter niet altijd een alternatief voor andere vormen van anesthesie, zoals algehele narcose en de ruggenprik. Welke vorm van anesthesie het meest veilig is en dus het meest aangewezen is, wordt waar mogelijk in overleg met de patiënt bepaald en is afhankelijk van de medische ingreep en bijvoorbeeld de leeftijd en lichamelijke conditie van de patiënt.