Bevallen met of zonder pijnbehandeling?

De pijn die vrouwen tijdens het bevallen voelen, verschilt per vrouw en per bevalling. Zo kunnen vrouwen die eerder bevallen zijn minder pijn ervaren dan vrouwen die dit voor het eerst doen.

Vergelijk jezelf daarom nooit met anderen. Het omgaan met pijn is voor iedereen namelijk anders. Soms zijn vrouwen heel bang om veel pijn te voelen. Goede begeleiding tijdens de bevalling kan ervoor zorgen dat je minder angstig bent en daardoor beter met de pijn om kunt gaan. Een geboorteplan en informatie vooraf helpen je ook. Zo weet wat je te wachten staat en word je niet overvallen door de pijn.

Wordt de pijn tijdens de bevalling te heftig? Dan kun je vragen naar een behandeling tegen pijn. Het hangt van het soort pijnbehandeling af wie deze gaat uitvoeren. Dat kan de verloskundige zijn of het wordt gedaan door anesthesiologen en gynaecologen in het ziekenhuis. Een pijnbehandeling met medicijnen kan alleen in het ziekenhuis uitgevoerd worden. Je bevalt dan ook in het ziekenhuis en niet thuis.

Pijn tijdens een bevalling is normaal, maar het verschilt per vrouw hoe hiermee omgegaan wordt. Er zijn veel factoren van invloed op pijn tijdens een bevalling:

  • Goede begeleiding tijdens de zwangerschap en bevalling kunnen een gunstige invloed op de pijnbeleving hebben.
  • Angst kan ervoor zorgen dat pijn tijdens de bevalling toeneemt.
  • Vrouwen die voor de eerste keer bevallen, kunnen meer pijn ervaren dan vrouwen die al vaker een bevalling hebben meegemaakt.
  • Goede voorbereiding en de juiste verwachtingen van (pijn tijdens) de bevalling kunnen een gunstige invloed hebben op de pijnbeleving.

Klik hier voor meer informatie over de verschillende soorten pijnbehandeling.