Voor, tijdens en na de operatie

Voor, tijdens en na de operatie is een patiënt in veilige handen bij de anesthesioloog. Coördineren, overzicht houden of gelijk handelen: de anesthesioloog begeleidt het proces rondom een operatie en/of onderzoek en houdt de patiënt continu in het vizier.

We opereren steeds vaker oudere patiënten en patiënten met meerdere aandoeningen. Ook opereren we steeds kleinere baby’s/prematuren (bij een geboorte vanaf 24 weken zwangerschapsduur, gewicht 400 gr). Er worden zelfs ingrepen gedaan bij baby’s die nog in de baarmoeder zitten. Dit brengt allemaal extra risico's met zich mee die de anesthesioloog vooraf in kaart brengt. Daarom is het preoperatieve gesprek met de anesthesioloog belangrijk. Door deze screening kunnen zowel de patiënt als de anesthesioloog weloverwogen besluiten nemen. Bijvoorbeeld om de benodigde zorg te plannen of over de vraag of het verantwoord is de operatie te laten plaats vinden. Soms krijgt de patiënt advies hoe hij of zij zich beter kan voorbereiden op de operatie.

Na een operatie snel herstellen, dat wil iedereen. Een anesthesioloog geeft daarom vaak al voor een operatie advies aan patiënten waarmee ze zich goed kunnen voorbereiden. 

Klik hier voor meer informatie over herstel na de operatie

Anesthesie is dus meer dan alleen verdoven of in slaap brengen. Operaties hebben invloed op belangrijke lichaamsfuncties zoals bloedsomloop en ademhaling. Daarnaast zijn er verschillende vormen van anesthesie en verdoving. Welke vorm geschikt is hangt af van bijvoorbeeld leeftijd, gezondheidstoestand, medicatie en type ingreep. Om de lichaamsfuncties goed te kunnen bewaken wordt gebruik gemaakt van verschillende technische middelen.