SI-syndroom (lage rugpijn door het SI-gewricht)

Onderaan de rug, tussen de wervelkolom en de benen, is een vrij stug gewricht. Dit wordt het SI-gewricht genoemd. Dat is een afkorting voor sacro iliacaal gewricht. Het gewricht verbindt de rug met het bekken. Het is zo stug zodat het veel belasting kan dragen en je bovenlichaam overeind kan houden. Ook is het SI-gewricht verbonden met veel spieren, banden en pezen.

Omdat het SI-gewricht zo’n belangrijk ‘knooppunt’ is, is het ook gevoelig voor overbelasting. Dan voel je pijn in de onderrug, de lies of het stuitje. Met name bij het lopen en buigen. De pijn kan ook uitstralen naar je billen of benen. De pijn kan erger worden tijdens de menstruatie of tijdens en na een zwangerschap. Omdat je verschillende klachten kunt ervaren vanuit het SI-gewricht, noemen artsen dit het SI-syndroom.

Symptomen van het SI-syndroom

Het SI-syndroom herken je aan de volgende klachten:

  • Pijn aan je onderrug die uitstraalt naar je billen. Soms voel je het ook in je lies, bovenbenen of voet.
  • Pijn aan één kant van je heupen of onderrug.
  • Pijn bij je lies of stuitje.
  • Pijn die uitstraalt naar je knie. De pijn wordt erger als je beweegt, loopt of lang staat.
  • Pijn als je opstaat nadat je lang hebt gezeten.
  • ‘s Nachts wakker worden van de pijn.
  • Een onzeker, niet stevig gevoel in je been.

Oorzaken van het SI-syndroom

Vaak is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. De pijn kan ontstaan na een val op je billen of na een botbreuk. Maar ook door overbelasting van bijvoorbeeld te veel sporten, zwaar werk of door slijtage (artrose). Ook spier- en heupproblemen kunnen leiden tot klachten. Verder kunnen de klachten ontstaan na een bevalling of als je een lange periode van rust hebt gehad.

Diagnose van het SI-syndroom

De fysiotherapeut, manueel therapeut of huisarts kan de diagnose stellen op basis van de klachten die je beschrijft. Vaak doet de behandelaar ook speciale testen om te kijken naar je houding en naar hoe je beweegt. Het is meestal niet nodig om een röntgenfoto of MRI-scan te maken. 

Behandeling van het SI-syndroom

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden om het SI-syndroom te verlichten. Denk aan (bekkenbodem-)fystiotherapie, RF-denervatie of een operatie.

Lees meer