Pijn door vernauwing van het wervelkanaal

Bij het ouder worden kan het wervelkanaal nauwer worden door slijtage. Dat heet wervelkanaalstenose. Als de zenuwen die in het wervelkanaal lopen door de vernauwing in de knel komen, kan dat klachten geven, zoals pijn in de benen. Wanneer je veel pijn hebt of minder goed functioneert door de klachten, kun je voor een behandeling terecht in een pijncentrum.

Wat zijn de verschijnselen van wervelkanaalvernauwing?

De klachten bij een wervelkanaalvernauwing worden meestal geleidelijk erger. Je hebt er in het begin misschien niet zo veel last van. Welke symptomen je krijgt is deels afhankelijk van de plek waar de vernauwing zit.
 

Bij een wervelkanaalvernauwing in de nek

  • Pijn of een moe gevoel in je nek of armen. Soms zit de pijn ook in de handen.
  • Minder kracht in je armen en/of handen.
  • Moeilijker lopen. Je kunt wat stijver worden of minder gevoel hebben in je benen.
  • De klachten kunnen erger worden als je je hoofd sterk voor- of achteroverbuigt.

Bij een wervelkanaalvernauwing onderin de rug

  • Pijn of een moe gevoel in een been of beide benen. Meestal wordt dit erger als je loopt of een tijdje staat.
  • Een doof gevoel, tintelingen of minder kracht in je benen en soms de voeten.
  • De klachten gaan meestal over als je vooroverbuigt, ligt of zit. Veel mensen hebben geen klachten als ze fietsen of achter een winkelwagen lopen.
  • Als de vernauwing erger wordt, kun je steeds minder lange stukken lopen.

Wat is de oorzaak van pijn door vernauwing van het wervelkanaal?

Als we ouder worden slijt onze wervelkolom. Hierdoor worden de wervels dikker en worden de tussenwervelschijven minder hoog. De ruimte waarin de zenuwen lopen (de epidurale ruimte) wordt steeds nauwer, vooral voor op plaatsen waar het wervelkanaal vaker gebogen wordt, zoals in de nek en onderin de rug. De zenuwen die erdoorheen lopen, raken geïrriteerd en veroorzaken klachten, zoals pijn. 

Een wervelkanaalvernauwing komt vooral voor bij mensen vanaf 60 jaar. Maar je kunt ook geboren zijn met wervelkanaal dat van nature al wat nauwer is en daardoor eerder klachten krijgen. Andere, zeldzamere oorzaken van een wervelkanaalvernauwing zijn botontkalking (osteoporose), een tumor of een hernia. 

Behandeling van pijn door vernauwing van het wervelkanaal

Als je weinig last hebt van de vernauwing is een behandeling niet nodig. Heb je wel klachten, dan zijn er een aantal mogelijkheden.

Afvallen

Als je overgewicht hebt, kunnen je klachten minder worden als je wat afvalt. 

Oefentherapie of fysiotherapie

Een oefentherapeut of fysiotherapeut kan je oefeningen en adviezen geven waardoor je beter met je klachten kunt omgaan.

Pijnstillers

Tegen de pijn kun je paracetamol gebruiken. Als dat niet genoeg effect heeft, overleg dan met je arts of je sterkere pijnstillers kunt krijgen.

Operatie

Als je erge klachten hebt, kan de huisarts je verwijzen naar een neuroloog of wervelkolomchirurg (neurochirurg of orthopeed). Soms helpt een operatie waarbij het wervelkanaal wijder wordt gemaakt.

Behandeling in een pijncentrum

Je kunt ook een verwijzing krijgen naar een pijncentrum. Daar werken anesthesioloog-pijnspecialisten: medisch experts die gespecialiseerd zijn in pijngeneeskunde. Bij pijn door wervelkanaalvernauwing zijn er 2 behandelingen mogelijk.

Lees meer