Pijn die uitstraalt naar bil of been

Bij lumbosacrale radiculaire pijn heb je hevige pijn in je been, bil en soms in de liezen. De oorzaak is een beknelde zenuwwortel in je onderrug. De pijn ontstaat dus in je rug, maar straalt uit naar je been of bil, daarom wordt het ook wel uitstralende pijn genoemd. Hoewel het meestal vanzelf weer over gaat, kan de pijn een behoorlijke impact hebben op je dagelijks leven. Als pijnstillers niet helpen of als de pijn niet over gaat, kun je terecht in een pijncentrum. Hier lees je wat de anesthesioloog-pijnspecialisten die daar werken voor je kunnen betekenen.

Wat zijn de verschijnselen van pijn die uitstraalt naar bil of been?

Bij lumbosacrale radiculaire pijn voel je hevige pijn in je been (soms tot in de voet), bil en/of de liezen. Je kunt ook pijn in je rug hebben, maar dat hoeft niet per se. De pijn kan erger worden bij bepaalde bewegingen, zoals buigen, als je moet hoesten of als je zit. Misschien heb je minder pijn als je ligt, of juist andersom. Dan wordt de pijn minder als je beweegt en erger zodra je in bed ligt.  

Andere klachten die je kunt hebben zijn krachtverlies in een been of beide benen, tintelingen of een doof gevoel (alsof je been slaapt). De klachten kunnen zo erg zijn dat je niet aan je dagelijkse activiteiten toekomt, zoals werk en huishouden.

Wat is de oorzaak van pijn die uitstraalt naar bil of been?

In de wervelkolom zitten zenuwwortels die naar de liezen of de benen gaan. Als zo’n zenuwwortel bekneld zit of geïrriteerd raakt, krijg je pijn in het gebied waar de zenuwwortel naartoe gaat. Die beknelling komt meestal door een hernia. Bij een hernia puilt een tussenwervelschijf uit. De zenuwwortel raakt hierdoor bekneld of geïrriteerd. Ook door slijtage kan de zenuwwortel in de knel komen. Bij het ouder worden kan het wervelkanaal nauwer worden en is er minder ruimte voor de zenuwwortels. Er zijn nog meer oorzaken voor een beknelling, maar die zijn zeldzaam.

Behandeling van pijn die uitstraalt naar bil of been

Afwachten

Bij zo’n 75% van de mensen gaat de pijn vanzelf weer over binnen 12 weken. Probeer in de tussentijd zoveel mogelijk in beweging te blijven, daardoor gaat je herstel sneller. Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan je hierbij helpen met oefeningen en tips. Tegen de pijn kun je paracetamol gebruiken. Als dat niet genoeg effect heeft, overleg dan met je arts of je sterkere pijnstillers kunt krijgen.

Operatie

Heb je na 6 tot 8 weken nog steeds pijn? Of zijn je klachten zelfs verergerd? Dan kun je met je arts overleggen wat je het beste kunt doen: verder afwachten of een operatie. Een operatie heeft niet altijd zin. Het kan dus verstandig zijn om verder af te wachten. Als je ernstige klachten hebt, wil je misschien wel snel geopereerd worden. De arts helpt je om alle voor- en nadelen op een rij te zetten zodat je een goed besluit kunt nemen.

Behandeling in een pijncentrum

Bij uitstralingspijn kun je ook behandeld worden in een pijncentrum. In een pijncentrum werken anesthesioloog-pijnspecialisten: dat zijn medisch experts die gespecialiseerd zijn in pijngeneeskunde. Je kunt een behandeling krijgen in een pijncentrum:

  • als de pijn zo erg is dat pijnstillers niet helpen. In het pijncentrum kun je dan in overleg met de anesthesioloog-pijnspecialist kiezen voor injecties met ontstekingsremmers en pijnstillers.
  • als de pijn niet overgaat, zelfs niet na een operatie. In het pijncentrum kun je een zenuwblokkade met stroomstootjes krijgen. 

Lees meer