Behandeling bij pijn die uitstraalt naar bil of been

Bij lumbosacrale radiculaire pijn heb je hevige pijn in je been, bil en soms in de liezen. Een beknelde zenuwwortel in de onderrug is de oorzaak. In je rug ontstaat de pijn, maar dit straalt uit naar je bil of been. Daarom noemen we dit ook wel uitstralende pijn. Als pijnstillers niet helpen of als de pijn niet over gaat, kun je voor een behandeling terecht in een pijncentrum. Lees meer over wat deze behandelingen inhouden.

Injecties met ontstekingsremmers en pijnstillers

Als je erge pijn hebt, kun je in een pijncentrum injecties krijgen. Op de plek waar de zenuwwortel bekneld is, krijg je een ontstekingsremmer (steroïd) en een verdovingsmiddel ingespoten. Hierdoor raakt de zenuw minder geïrriteerd en wordt de pijn minder. Je kunt daardoor makkelijker je dagelijkse activiteiten oppakken en in beweging blijven.

Tijdens de behandeling lig je op je buik op de behandeltafel. Je huid wordt eerst ontsmet en je krijgt een plaatselijke verdoving. Om ervoor te zorgen dat de injectie precies op de goede plek komt, worden er tijdens de behandeling voortdurend röntgenbeelden gemaakt. Daarom krijg je via de naald ook wat contrastvloeistof ingespoten.
Daarna spuit de anesthesioloog-pijnspecialist de ontstekingsremmers en het verdovingsmiddel in. Dat kan even pijnlijk zijn. Als alles goed is gegaan en je je goed voelt, kun je daarna naar huis. 

Meestal is pas na een paar weken duidelijk of de injecties hebben geholpen. Als dat niet zo is, of als je na een tijdje weer meer pijn krijgt, dan kan de behandeling herhaald worden.

Risico’s en bijwerkingen

Injecties

De bijwerkingen van de injecties zijn meestal mild. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van pijn of een blauwe plek op de plaats van de injectie. Na een paar dagen gaat dat over.

Ontstekingsremmers

De ontstekingsremmers kunnen ook bijwerkingen geven. Bij vrouwen kan de menstruatiecyclus tijdelijk verstoord zijn. Ook krijgen sommige vrouwen er opvliegers van. Gelukkig is dit effect tijdelijk. Diabetespatiënten kunnen hoge of schommelende bloedsuikerwaarden hebben door de ontstekingsremmers. Na een week stabiliseert dat weer.

Zeldzame bijwerkingen/complicaties

  • het ruggenmergvlies kan tijdens de behandeling per ongeluk worden aangeprikt. Als dat gebeurt krijg je hoofdpijn. Het kan helpen om extra te drinken dan gaat het meestal vanzelf weer over. 
  • een infectie op de plaats van de injectie. Dat komt bijna nooit voor.
  • een bloeding op de plek van de injectie. Ook dat komt weinig voor.
  • een allergische reactie op de contrastvloeistof. Ook deze complicatie is zeldzaam. 

Zenuwblokkade met stroomstootjes (PRF)

Is de pijn na 3 maanden niet over? Dan heb je chronische pijn. Ook dan kun je terecht in een pijncentrum voor een Pulsed Radio Frequente (PRF) behandeling. De anesthesioloog-pijnspecialist dient korte stroomstootjes toe aan de zenuwwortel. Daardoor geeft deze geen pijnprikkels meer door. Een andere naam voor deze behandeling is zenuwblokkade.

Je kunt niet zelf aan het verkeer deelnemen na de behandeling. Zorg dus dat er iemand met je meegaat.

Tijdens de behandeling lig je op je buik op een behandeltafel. Je huid wordt eerst ontsmet en je krijgt een plaatselijke verdoving. De anesthesioloog-pijnspecialist zoekt voor de behandeling eerst de zenuw op met rontgenfoto’s of een echo.
Daarna brengt de anesthesioloog-pijnspecialist de naald in. Om te controleren of de naald op de goede plek zit, dient hij of zij een paar test-stroomstootjes toe. Zit de naald goed, dan krijg je een verdovingsmiddel op de plek van de zenuw ingespoten. Dat kan even pijnlijk zijn. Daarna wordt de zenuwwortel een paar minuten behandeld met stroomstootjes. Je blijft na de behandeling nog even in het ziekenhuis. Als alles goed is gegaan, kun je snel weer naar huis. 

Vaak is pas na weken duidelijk of de behandeling heeft geholpen. De behandeling kan eventueel herhaald worden als je nog steeds pijn hebt. Dit kun je overleggen met je arts.

Risico’s en bijwerkingen

  • Een blauwe plek rond de behandelde plek. Deze gaat vanzelf weer weg.
  • Minder gevoel of kracht in het behandelde gebied. Dit komt door het verdovingsmiddel. Het is meestal na een paar uur over.
  • Pijn kan een paar weken blijven. Je kunt een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Neem contact op met je huisarts of het pijncentrum als de pijnstillers niet genoeg helpen.
  • Een allergische reactie op de contrastvloeistof. Dit komt weinig voor.
  • Een infectie op de plaats van de injectie. Dat komt bijna nooit voor.
  • Een bloeding op de plek van de injectie. Ook dat komt weinig voor.

Terug naar Pijn die uitstraalt naar bil of been