Zenuwpijn door diabetes

Bij bijna de helft van de mensen met diabetes raken de zenuwen beschadigd. Als het om meerdere zenuwen gaat, heet dat een polyneuropathie. De zenuwschade kan allerlei klachten veroorzaken, zoals minder gevoel, tintelingen en pijn. Hoewel de pijn zelf niet gevaarlijk is, kan deze je wel ontzettend beperken in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld doordat je steeds slechter gaat lopen, slecht slaapt of somber of angstig wordt. Een behandeling door een anesthesioloog-pijnspecialist in een pijncentrum kan verlichting van je klachten geven. 

Wat zijn de verschijnselen van diabetische polyneuropathie? 

De klachten beginnen meestal in de voeten. Je hebt een stekend of brandend gevoel of juist minder gevoel in je voeten. Daarna breidt het gebied zich meestal uit naar de onderbenen en de knieën. Je kunt dan ook klachten in je handen krijgen.  
Bij een ernstige polyneuropathie wordt lopen moeilijker. Doordat je minder gevoel hebt in je voeten, verlies je sneller je evenwicht. Daarnaast kan de zenuwschade spierkrampen en verlies van spierkracht veroorzaken waardoor lopen lastiger wordt. De hevigheid van de pijn verschilt vaak per dag. 

Wat is de oorzaak van diabetische polyneuropathie? 

Zenuwen worden door hele kleine bloedvaatjes van bloed voorzien. Hoge glucosewaarden in het bloed kunnen deze bloedvaatjes beschadigen waardoor de zenuwen niet genoeg zuurstof en voeding krijgen. Daarnaast kan glucose ook een soort giftig effect hebben op de zenuwcellen van de zenuwen. 

Hoe langer je diabetes hebt, hoe groter de kans wordt dat je zenuwen beschadigd raken. Dit geldt nog meer als je diabetes slecht in te stellen is. Andere risicofactoren zijn roken, overmatig alcoholgebruik, hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol. 

Behandeling van diabetische polyneuropathie 

De schade aan de zenuwen is helaas blijvend. Wel kunnen je klachten afnemen als je diabetes goed is ingesteld, maar dit is geen garantie op verbetering. Bij pijn door diabetische polyneuropathie heb je niets aan een normale pijnstiller. Je behandelend arts kan een medicijn tegen depressie of epilepsie voorschrijven. Bij toeval is ontdekt dat deze medicijnen zenuwpijn kunnen verminderen, al helpen ze niet bij iedereen. Het kan weken duren voordat de pijn minder wordt. 

Helpen de medicijnen niet? Dan kan je arts je verwijzen naar een pijncentrum. Daar krijg je een behandeling van een multidisciplinair team dat samen bekijkt hoe je het beste geholpen kunt worden. In het team zitten onder andere anesthesioloog-pijnspecialisten: medisch specialisten die gespecialiseerd zijn in pijngeneeskunde.

Welke pijnbehandelingen zijn er voor zenuwpijn door diabetes?

  • Zenuwblokkade (lumbale sympathicusblokkade) bij diabetische polyneuropathie
  • Ruggenmergstimulatie (neuromodulatie) bij diabetische polyneuropathie 

Lees meer over de behandeling