Pijnbehandelingen bij de bevalling vergeleken

De meerderheid van de vrouwen ervaart pijn tijdens de bevalling, maar niet alle vrouwen ervaren het op dezelfde manier. Gelukkig is het niet meer nodig om lange en ondraaglijke pijn te hebben.

Het is belangrijk om voor de bevalling alvast na te denken of je graag pijnbehandeling wilt en welke pijnbehandelingen er zijn. Wordt de pijn tijdens de bevalling toch te heftig? Dan kun je vragen naar een behandeling tegen pijn. Anesthesiologen zijn gespecialiseerd in pijnbehandelingen en kunnen jou dus goed helpen.

Welke pijnbehandelingen zijn er?

Het is geen geheim dat een bevalling pijnlijk en ontmoedigend kan zijn. Tijdens de hele bevalling zijn er verschillende pijnbehandelingen mogelijk om je te helpen:

Klik op de afbeelding voor een vergroting van de infographic. Je kunt de infographic ook downloaden.

Online keuzehulp: omgaan met pijn tijdens de bevalling

In februari 2023 lanceerde de NVA de online keuzehulp Omgaan met pijn tijdens de bevalling: een online tool om zwangeren beter te informeren over de mogelijkheden voor pijnbehandeling tijdens de bevalling. Betere voorlichting helpt vrouwen om hun wensen beter te uiten. De online keuzehulp is ontwikkeld samen met de beroepsverenigingen voor gynaecologen (NVOG), verloskundigen (KNOV) en kinderartsen (NVK).

Meer weten over pijnbehandeling tijdens je bevalling?

Neem ook eens een kijkje op ons Instagramaccount @bevallingspijn_specialisten waar we regelmatig interessante weetjes en tips delen. Wat wil jij weten over pijnbehandelingen tijdens de bevalling? Laat het ons weten.