In 1 overzicht: pijnbehandelingen bij de bevalling

De meerderheid van de vrouwen ervaart pijn tijdens de bevalling, maar niet alle vrouwen ervaren het op dezelfde manier. Gelukkig leven we niet meer in de middeleeuwen en is het niet meer nodig om lange en ondraaglijke pijn te hebben.

Het is belangrijk om voor de bevalling alvast na te denken of je graag pijnbehandeling wilt en welke pijnbehandelingen er zijn. Wordt de pijn tijdens de bevalling toch te heftig? Dan kun je vragen naar een behandeling tegen pijn. Anesthesiologen zijn gespecialiseerd in pijnbehandelingen en kunnen jou dus goed helpen.

Welke pijnbehandelingen zijn er?

Het is geen geheim dat een bevalling pijnlijk en ontmoedigend kan zijn. Tijdens de hele bevalling zijn er verschillende pijnbehandelingen mogelijk om je te helpen:

Klik op de afbeelding voor een vergroting van de infographic. Je kunt de infographic ook downloaden.

Online keuzehulp: omgaan met pijn tijdens de bevalling

In februari 2023 lanceerde de NVA de online keuzehulp Omgaan met pijn tijdens de bevalling: een online tool om zwangeren beter te informeren over de mogelijkheden voor pijnbehandeling tijdens de bevalling. Betere voorlichting helpt vrouwen om hun wensen beter te uiten. De online keuzehulp is ontwikkeld samen met de beroepsverenigingen voor gynaecologen (NVOG), verloskundigen (KNOV) en kinderartsen (NVK).

Meer weten over pijnbehandeling tijdens je bevalling?

Bekijk hier de flyer. Lees over wat je zelf kunt doen tijdens de bevalling, wat een bevalplan is en lees de argumenten voor wel of geen pijnbestrijding. Je kunt de flyer ook downloaden en later nog eens bekijken.

Neem ook eens een kijkje op ons Instagramaccount @pijnenbevalling waar we regelmatig interessante weetjes en tips delen.