Remifentanil pomp

Pompje met pijnstilling

Remifentanil is een sterke pijnstiller (een opiaat), dat via een infuus toegediend wordt. Hiermee kun je zelf de pijnstilling regelen door de drukknop die aan de pomp zit. Je kunt Remifentanil als pijnstiller krijgen tijdens de bevalling als een ruggenprik niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat de ontsluiting snel vordert of als er bijna volledige ontsluiting is. Het is een kortwerkende pijnstiller die snel inwerkt en weer uitwerkt. 

Remifentanil is een kortwerkende pijnstiller die snel in- en uitwerkt. Het is niet de bedoeling om Remifentanil langdurig te gebruiken, de werking wordt dan minder.

Bijwerkingen en invloed Remifentanil

Net als alle medicijnen heeft Remifentanil ook bijwerkingen. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:

  • sufheid
  • duizeligheid
  • misselijkheid

Remifentanil heeft ook invloed op de ademhaling en daarmee het zuurstofgehalte van moeder en baby. Daarom worden moeder en kind heel goed in de gaten gehouden. Er vinden regelmatig controles plaats van onder andere de ademhaling, het zuurstofgehalte en de bloeddruk. Bij volledige ontsluiting (begin uitdrijvingsfase*) wordt de remifentanil-toediening gestopt, zodat de baby na de geboorte op eigen kracht kan ademhalen.

* Het begin van de uitdrijvingsfase begint als de ontsluiting voltooid is. In deze fase mag je tijdens de weeën meepersen. De pijn veroorzaakt door de uitrekking van het geboortekanaal en het perineum. Die pijn is meestal scherper en meer op één plek gericht dan bij de ontsluitingsweeën.

Klik hier voor een overzicht van verschillende soorten pijnstilling.