Keuzestress: bevallen met of zonder pijnbehandeling?

De pijn die vrouwen voelen verschilt per vrouw en per bevalling. Zo kunnen vrouwen die eerder bevallen zijn minder pijn ervaren dan vrouwen die eerder een bevalling hebben meegemaakt. Vergelijk jezelf daarom ook nooit met anderen. Daarnaast gaat iedereen anders om met pijn. Soms zijn vrouwen heel bang om veel pijn te voelen. Goede begeleiding tijdens de bevalling kan ervoor zorgen dat je minder angstig bent en daardoor beter met de pijn om kunt gaat. De informatie vooraf is ook belangrijk zodat je weet wat je te wachten staat en niet overvallen wordt door de pijn.

Wordt de pijn tijdens de bevalling toch te heftig dan kun je vragen naar een behandeling tegen pijn. Het hangt van het soort pijnbehandeling af wie deze gaat uitvoeren. Dat kan de verloskundige zijn of het wordt gedaan door anesthesiologen en gynaecologen in het ziekenhuis. Een pijnbehandeling met medicijnen kan alleen in het ziekenhuis uitgevoerd worden. Je bevalt dan ook in het ziekenhuis.

De pijn die ervaren wordt tijdens een bevalling verschilt per vrouw en per bevalling. Goede begeleiding tijdens een bevalling is erg belangrijk. Pijn tijdens een bevalling is normaal en het verschilt per vrouw hoe hiermee omgegaan wordt. Er zijn veel factoren van invloed op pijn tijdens een bevalling:

  • Goede begeleiding tijdens de zwangerschap en bevalling kan een gunstige invloed op de pijnbeleving hebben.
  • Angst kan ervoor zorgen dat pijn tijdens de bevalling toeneemt.
  • Vrouwen die voor de eerste keer bevallen, kunnen meer pijn ervaren dan vrouwen die al vaker een bevalling hebben meegemaakt.
  • Goede voorbereiding en de juiste verwachtingen van (pijn tijdens) de bevalling kunnen een gunstige invloed hebben op de pijnbeleving.

Klik hier voor meer informatie over de verschillende soorten pijnstilling.