Trigeminusneuralgie (aangezichtspijn)

Trigeminusneuralgie is een vorm van aangezichtspijn. Mensen met deze aangezichtspijn krijgen plotseling erge pijn aan één kant van hun gezicht en het hoofd. De pijn kan zo intens zijn dat je niets anders meer kunt doen. 

De pijnaanvallen zijn kort: van enkele seconden tot een paar minuten. Tussen de pijnaanvallen voelen mensen zich meestal normaal. Kou, bewegingen zoals praten, kauwen, slikken, of het aanraken van bepaalde plekken kunnen de pijn erger maken. Deze vorm van aangezichtspijn komt het meest voor bij vrouwen boven de 50 jaar.

Symptomen van aangezichtspijn

Aangezichtspijn herken je aan de volgende symptomen: 

  • De pijn zit aan één kant en vaak één specifiek gedeelte van het gezicht: bijvoorbeeld het voorhoofd en de ogen, of in de wang, neus, bovenkaak, boventanden en neusbijholten, of in de onderkaak, ondertanden, tong en kin.
  • De pijnscheuten duren een paar seconden tot minuten. Veel mensen omschrijven deze pijn als een stroomstoot of elektrische schok.
  • Tijdens een pijnscheut is het vaak niet mogelijk om je gezicht te wassen, je tanden te poetsen, te praten, te eten of te drinken.
  • Tussen de aanvallen door heb je geen pijn. 
  • De pijnscheuten beginnen door bepaalde dingen. Bijvoorbeeld door kauwen of praten, kou of door het aanraken van een specifieke plek in het gezicht.

Wat is de oorzaak van aangezichtspijn?

De klachten ontstaan soms doordat een bloedvat drukt op de aangezichtszenuw. Dit maakt de zenuw overgevoelig. Zelfs kleine prikkels kunnen dan erge pijn veroorzaken. Soms komt de pijn door andere oorzaken, zoals multiple sclerose, een kaakholteontsteking of een tumor. Een MRI-scan kan dit laten zien. Maar meestal blijft de oorzaak onbekend. 

De aangezichtszenuw zorgt dat we gevoel hebben in ons gezicht. We hebben twee van deze zenuwen, één voor elke kant van het gezicht. De zenuw begint in de hersenstam en gaat dan langs de onderkant van de schedel. De aangezichtszenuw wordt ook wel nervus trigeminus of drielingzenuw genoemd. Bij een speciaal punt (het ganglion van Gasseri) splitst de nervus trigeminus zich in drie delen. Elk deel zorgt voor gevoel in een ander deel van het gezicht: 

  • Het eerste deel in het voorhoofd en de ogen;
  • Het tweede deel in de wang, neus, bovenkaak, boventanden en neusbijholten;
  • Het derde deel in de onderkaak, ondertanden, tong en kin. Het derde deel zorgt ook voor de beweging van de kauwspieren.

Waar de pijn zit, hangt af van welk deel van de zenuw wordt beïnvloed. Pijn in het voorhoofd betekent dat het eerste deel van de zenuw wordt beïnvloed. Pijn in de bovenkaak, neus of bovenlip betekent het tweede deel. Pijn in de onderkaak, onderlip of tong komt door het derde deel van de zenuw.

Diagnose aangezichtspijn

Bij pijnaanvallen in het gezicht en de klachten die je omschrijft, zal de huisarts denken aan aangezichtspijn. De huisarts stuurt je dan door naar de neuroloog. In het ziekenhuis krijg je een neurologisch onderzoek. Ook kijkt de neuroloog of er geen beperkingen zijn vanuit je nek of wervels. Denkt de neuroloog ook aan aangezichtspijn, dan krijg je een CT- of MRI-scan om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelopties om nieuwe aanvallen van aangezichtspijn te voorkomen of verminderen. Denk aan medicijnen, een operatie of een behandeling met warmte.

Lees meer