Obstetrische anesthesiologie is een van de aandachtsgebieden van de differentiatie perioperatieve zorg. De sectie obstetrische anesthesiologie brengt de leden met een bijzondere interesse in de obstetrische anesthesie bij elkaar. We vinden het belangrijk kennis uit te wisselen over de obstetrische anesthesie en richtlijnen en protocollen te ontwikkelen over dit deelgebied. Zo was de sectie in februari 2020 aanwezig tijdens de Negenmaandenbeurs om informatie te geven aan zwangeren.
De sectie organiseert jaarlijks de Cursus obstetrische anesthesie, een verplicht onderdeel voor aios in de differentiatie peroperatieve zorg. Daarnaast wordt jaarlijks een simulatiedag georganiseerd.
Magazine Medisch Contact sprak in 2019 met Xandra Schyns, Albert Schweitzer Ziekenhuis, en Ingrid Beenakkers, UMC Utrecht, over Obstetrische anesthesiologie.
Schyns: ‘De anesthesioloog is een belangrijke schakel in de integrale geboortezorg’
Het hele artikel is via deze link terug te lezen.
Van oudsher werken gynaecologen samen met anesthesiologen wanneer hun patiënten operatieve interventies behoeven. In het verleden was hier bij de meeste vrouwen geen uitgebreide voorbereiding voor nodig en kon bij wijze van spreken bij spoedingrepen ter plekke worden afgestemd wat de interventie en de meest optimale anesthesietechniek zou zijn. Met de toegenomen co-morbiditeit, de vanwege het toegenomen aantal sectio’s grotere kans op abnormaal invasieve placenta’s en de oudere leeftijd waarop vrouwen zwanger worden, is dit niet altijd zo eenvoudig meer.
De samenwerking begint dan al bij het screenen van vrouwen eerder in de zwangerschap. Regelmatig is het dan ook nodig om tijdens een multidisciplinair overleg te bespreken welke anesthesiologische en chirurgische mogelijkheden in de diverse denkbare situaties het meest optimaal zijn. Meer betrokkenheid van anesthesiologen bij de verloskundige zorg is dus wenselijk. En andersom is grotere betrokkenheid van gynaecologen bij de anesthesiologische praktijkvoering zinvol.
In Nederland is het aantal pijnstillingsverzoeken in de afgelopen 10 jaar zeer snel toegenomen. Op dit moment krijgt in Nederland +\- 25% van de parturienten een epiduraal tijdens de bevalling. 60% van de primipara krijgt een epiduraal en dat stijgt naar meer dan 70% wanneer zij worden ingeleid. Hierdoor is de anesthesiologische bemoeienis met de verloskunde in 2016 toegenomen tot 45%!
In het Samenwerkingsverband Obstetrie Anesthesiologie (SOBAN) werken anesthesiologen en gynaecologen samen aan verdere verbetering van zorg. SOBAN is onderverdeeld in 3 subgroepen:
Kijk hier voor het bestuur van SOBAN.