Meralgia paresthetica (beknelde zenuw in het bovenbeen)

Letterlijk betekent meralgia paresthetica: een pijnlijke tinteling van het bovenbeen. En dat omschrijft de klacht heel goed. Door een beknelde zenuw in het bovenbeen voelt de voor- en/of zijkant van je been pijnlijk en brandend aan. Maar het kan ook dat die plek juist doof (gevoelloos) aanvoelt. Wel behoud je gewoon kracht in het been. 

De plek is meestal zo groot als je handpalm. De pijn kan erger worden als je lang staat of als je lang ligt. Deze aandoening komt drie keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Meestal gaat de klacht vanzelf weer over. Maar je kunt er wel lang last van houden: het duurt weken tot soms zelfs maanden voordat de pijn helemaal weg is.

Symptomen van meralgia paresthetica

Meralgia paresthetica herken je aan de volgende klachten:

  • De pijn zit in één bovenbeen.
  • De pijn zit aan de voor- en zijkant van je bovenbeen.
  • De plek doet pijn, voelt tintelend of brandend aan.
  • De plek kan op die plek ook juist gevoelloos aanvoelen.
  • Het wordt erger als je lang staat.

Oorzaken van meralgia paresthetica

Deze zenuw in de huid heeft vier beginpunten. Hij gaat van je bekken door de lies, naar de huid aan de zijkant en de buitenkant van het bovenste deel van je been. Dit loopt van de lies tot aan de knie. In de lies zit een band die van het been tot de heup aan de voorkant gaat. Dichter naar het midden bij die heup, gaat de zenuw onder die band door.

De zenuw kan bekneld raken als er lang druk staat op de onderbuik. Bijvoorbeeld door een knellende riem rond de middel, een korset of andere strakzittende kleding. De boosdoener kan ook een sleutelbos of telefoon zijn die je altijd in je broekzak draagt aan de voorkant. Ook vaak lang en met de benen over elkaar zitten kan leiden tot een zenuwbeknelling. 

Er zijn ook oorzaken die minder vaak voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn overgewicht, bepaalde aandoeningen en littekens van een operatie of door een ongeluk.

Diagnose meralgia paresthetica

De (huis)arts stelt de diagnose op basis van de klachten die je omschrijft. Ook zal hij of zij lichamelijk onderzoek doen. Heel soms is er extra onderzoek nodig. Dit heet een zenuwgeleidingsonderzoek. De neuroloog kijkt dan hoe goed en snel de zenuwen signalen doorgeven aan een spier.

Behandeling van meralgia paresthetica

De klachten van meralgia paresthetica zijn goed te verhelpen. Je kunt zelf dingen doen. Als die na een tijdje niet werken, kan ook de huisarts of pijnspecialist je helpen.

Lees meer