Wetenschapsdag

Presentatie van actueel wetenschappelijk onderzoek

Tijdens de Wetenschapsdag anesthesiologie wordt de actualiteit binnen het fundamentele en klinisch wetenschappelijk anesthesiologisch onderzoek binnen Nederlandse Ziekenhuizen gepresenteerd. Deze dag wordt bezocht door zo'n 250 leden. Het programma bestaat uit 20 auteurs die hun abstract presenteren en meerdere gastsprekers. 

'De Drive for data'

Bart Geerts
Spreker Wetenschapsdag 2021

De zorg is zonder twijfel de meest data-intensive sector. Op de IC is de beschikbaarheid van data nog extremer met minimaal 1,200 datapunten per patiënt per dag. Op dit moment gebruiken we deze gegevens overwegend voor overdracht, korte evaluaties, trendanalyses soms medico-legale redenen. Naar schatting gebruiken we vandaag slechts 10% van die gegevens om daadwerkelijk zorg te leveren voor dezelfde of andere patiënten.

Kunstmatige intelligentie (AI) is een deel van de computerwetenschappen waarmee deze grote hoeveelheden data behapbaar worden, inzichten kunnen creëren die ons zouden kunnen helpen in het leveren van snellere, betere, meer gepersonaliseerde zorg. Maar wat is dat nou AI? Wat is er op dit moment beschikbaar aan AI-oplossingen in de zorg? En hoe moet ik nu als clinicus bepalen of een AI-oplossing veilig is, en of het ook de investering waard is voor het ziekenhuis, zorgverleners en bovenal de patiënt?