Thoracale facetpijn (hoge rugpijn)

De wervelkolom in je rug bestaat uit wervels. De wervels liggen als blokjes op elkaar. De facetgewrichten (steungewrichten) en tussenwervelschijven (discus) houden deze wervels bij elkaar. Samen zorgen zij dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen en goed samenwerken. Ze zorgen ook voor de stabiliteit van de rug. Als de facetgewrichten strakker tegen elkaar aan komen te liggen, kunnen ze pijnklachten geven in je nek (cervicaal),
in je onderrug (lumbaal) of in bovenin je rug (thoracaal). 

Thoracale facetpijn kan aan één kant of aan beide kanten van je rug zitten. Ook kan de pijn uitstralen naar je zij, de onderrug of je bovenbeen. Als je naar een dokter gaat, kan het pijn doen als hij op de bovenkant van je rug drukt.

Symptomen van thoracale facetpijn

Thoracale facetpijn herken je aan de volgende symptomen:

  • Hoge rugpijn, vaak aan één kant.
  • Pijn als je je rug hol trekt of de rug draait.
  • De pijn kan uitstralen naar de lies of het bovenbeen.
  • Bij hardlopen en zwemmen ervaar je meer pijn.

Oorzaken van hoge rugpijn

Ouderdom is een veelvoorkomende oorzaak van thoracale facetpijn. De rug zakt met de leeftijd een beetje in door artrose. De facetgewrichten komen dan strakker tegen elkaar aan te liggen. Bij een scheve rug (scoliose) kun je ook last krijgen van je facetgewrichten. Een andere oorzaak is als de wervels een beetje verschuiven, bijvoorbeeld door een val achterover of ongeluk.

Diagnose thoracale facetpijn

De huisarts doet lichamelijk onderzoek en vraagt naar je klachten. Als die overeenkomen met het beeld van facetpijn, kan de huisarts je doorsturen voor onderzoek in het ziekenhuis. Op een röntgenfoto is te zien of er iets mis is met de wervels en/of een facetgewricht.

Een röntgenfoto of MRI-scan in het ziekenhuis kan de diagnose bevestigen. Voordat je een behandeling krijgt, doet de pijnspecialist een proefblokkade. Komt de pijn vanuit de facetgewrichten, dan krijg je een echte blokkade. Hierbij verwarmt de pijnarts (vaak een anesthesioloog) de zenuw die naar het facetgewricht loopt. Hierdoor wordt de zenuw onderbroken. Zo geeft de zenuw tijdelijk geen pijnsignaal meer af. Als je dan geen pijn meer hebt, kan de pijnarts de zenuw voor langere tijd uitschakelen.

Behandeling van hoge rugpijn

Er zijn verschillende behandelopties om de pijn van thoracale facetpijn te verminderen. Denk aan fysiotherapie, medicijnen of een facetdenervatie.

Lees meer