Fantoompijn

Wat is fantoompijn?

Fantoompijn is pijn die iemand voelt in een geamputeerd lichaamsdeel. Fantoom betekent letterlijk 'spook' of 'hersenschim'. Je ervaart pijn, terwijl het pijnlijke lichaamsdeel er niet meer is. Het komt vaak voor. Van alle mensen die een amputatie hebben ondergaan, heeft 50 tot 85% er last van (gehad). Vooral direct na de amputatie hebben veel patiënten er last van.

Oorzaak

Er zijn meerdere ideeën over hoe fantoompijn ontstaat:

  • Doorgesneden zenuwen. Op de plaats van de amputatie worden zenuwen doorgesneden. Het zou kunnen dat die zenuwen nog steeds 'denken' dat ze prikkels moeten doorgeven aan het lichaamsdeel waar ze die eerst naartoe stuurden.
  • Pijngeheugen. Sommige mensen denken dat je in je geheugen opslaat hoe het voelt als een bepaald lichaamsdeel pijn doet. Je herinnert dan als het ware de oude pijn van toen het lichaamsdeel er nog was.
  • Reorganisatieprobleem in de hersenen. De nieuwste theorie is dat je hersenen na de amputatie de taken van de verschillende hersengebieden moeten herverdelen en dat daar iets mis gaat. Je denkt dus dat je iets voelt doordat het gebied geprikkeld wordt dat de geamputeerde hand of voet aanstuurde.

Lees meer