Differentiatie pijn- en palliatieve geneeskunde

Wanneer je als pijnspecialist geregistreerd wilt worden moet je de differentiatie pijn- en palliatieve geneeskunde gevolgd hebben. Deze differentiatie kun je kiezen als onderdeel van de opleiding tot anesthesioloog, maar medisch specialisten kunnen deze ook volgen na de opleiding. 

Voor aios anesthesiologie

Als aios anesthesiologie kun je in het derde jaar één van de drie differentiaties kiezen. De differentiatie pijn- en palliatieve geneeskunde heeft een nominale opleidingsduur van 12 maanden fulltime. Na voltooiing van je opleiding met differentatie pijn- en palliatieve geneeskunde kun je een aanvraag indienen om te worden erkend en geregistreerd als anesthesioloog-pijnspecialist.

Voor medisch specialisten

Ben je al medisch specialist en wil je de differentiatie pijn- en palliatieve geneeskunde volgen, dan kun je je aanmelden bij de A-opleider van één van de negen A-opleidingsklinieken om de mogelijkheden te bespreken. De differentiatie pijn- en palliatieve geneeskunde die heeft een nominale opleidingsduur van 12 maanden fulltime.

Per 1 januari 2021 kunnen medisch specialisten met een ander moederspecialisme dan anesthesiologie zich ook aanmelden voor de opleiding.

Specialisten die de differentiatie buiten de opleiding tot anesthesioloog met goed gevolg hebben voltooid kunnen na de opleiding een aanvraag indienen om te worden erkend en geregistreerd als pijnspecialist.

Erkende opleidingsklinieken en erkende differentiatie-opleiders

De opleiding kun je volgen bij één van de negen opleidingsclusters. De A-kliniek werkt samen met een (aantal) regionale kliniek(en). Zowel de opleider als de opleidingsinstelling zijn op basis van een positief advies van de NVA door de RGS erkend als differentiatie-opleider pijngeneeskunde en als opleidingsinstelling voor de differentiatie pijn- en palliatieve geneeskunde.

De differentiatie-opleiders en opleidingsklinieken zijn als volgt:

  • Dr. Hans Wartenberg (Amsterdam UMC, AMC)
  • Prof.dr. Monique Steegers (Amsterdam UMC, VUmc)
  • Dr. Leon Timmerman (Antonius)
  • Dr. Bart van Wijck (UMC Utrecht)
  • Prof. dr. Frank Huygen (Erasmus MC)
  • Dr. Maarten van Eerd (LUMC)
  • Prof.dr. Jan van Zundert (MUMC)
  • Prof. dr. Kris Vissers (Radboudumc)
  • Dr. Uli Beese (UMCG)

De vier modules van het landelijk cursorisch onderwijs pijngeneeskunde

Klik op de afbeelding

Instructievideo's lichamelijk onderzoek