Fenomeen van Raynaud

Verkleuren je vingers en tenen naar een lichtere kleur bij kou, spanning of stress? Dan is de kans groot dat je last hebt van het fenomeen van Raynaud. Het wordt ook wel het ‘syndroom van Raynaud’ genoemd.

Je ziet duidelijk het verschil tussen het lichtere deel en je gewone huidskleur. Ook kan het gevoel in de aangedane vingers of tenen verdwijnen. Dit kan 5 minuten duren, maar ook een halfuur aanhouden. Als het gevoel terugkeert, doen je vingers pijn en kunnen ze gaan tintelen. 

Symptomen van het fenomeen van Raynaud

Als je last hebt van het fenomeen van Raynaud, dan herken je een of meer van de volgende symptomen:

  • Je hebt de klachten meestal aan beide handen of voeten.
  • Je vingers of tenen krijgen opeens een lichtere kleur.
  • Het gevoel in je vingers of tenen verdwijnt even.
  • Je voelt pijn, tintelingen en prikken als het gevoel terugkomt.

Oorzaken van het fenomeen van Raynaud

Het fenomeen van Raynaud ontstaat doordat de bloedvaten in de vingers of tenen ineens nauwer worden. Er stroomt dan minder bloed doorheen. Dit kan komen door kou of spanning, maar ook wanneer je snel en lang moet typen. 

Sommige leefgewoonten kunnen de klachten van het Raynaud-fenomeen verergeren, zoals roken of het gebruik van zwaar gereedschap. Het fenomeen van Raynaud kan ook komen doordat je een ziekte hebt (zoals reumatoïde artritis) of bepaalde medicijnen gebruikt (zoals tegen angst en depressie, bloeddrukverlagers of chemotherapie).

Diagnose van het Raynaud-fenomeen

De huisarts stelt de diagnose op basis van wat je vertelt over je klachten. Heb je lange aanvallen, dagenlang tintelende vingers en ook geen kracht meer in je handen? Dan kan de huisarts je verwijzen naar het ziekenhuis. Soms is het fenomeen van Raynaud ook een uiting van een andere ziekte.

Behandeling van het Raynaud-fenomeen

Er zijn verschillende manieren om de klachten van Raynaud te verminderen. Denk aan leefgewoonten aanpassen, medicijnen die de bloedvaten verwijden of een zenuwblokkade.

Lees meer