Terugkerende of aanhoudende rug- en/of beenpijn na een rugoperatie (PSPS2)

Het Persistant Spinal Pain Syndrome type 2 (afgekort PSPS2) noemen we ook wel terugkerende of aanhoudende rug- en/of beenpijn na een rugoperatie. PSPS2 kan ontstaan na een niet-succesvolle rugoperatie. 

Mensen hebben vaak één of meerdere rugoperaties gehad en blijven daarna pijn houden. Ook kan het dat de klachten weg zijn en na een tijdje terugkomen. Het is niet altijd duidelijk waar de pijn precies vandaan komt: bijvoorbeeld van spierpijn, zenuwpijn, inwendige littekens of pijn door een probleem met de wervels.

Er zijn veel oorzaken die kunnen leiden tot aanhoudende pijnklachten. Daarom spreken artsen over een syndroom. Het betekent dat het doel van de operatie niet behaald is: het wegnemen van de oorzaak van de klachten en de pijn. Dit komt best vaak voor. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 40 procent van de rugoperaties.

Veel mensen met PSPS2 kunnen vaak niet meer werken door de klachten. Soms ontstaan hierdoor ook psychologische klachten, zoals angst en depressie.

Symptomen van PSPS2

Er is sprake van een terugkerende of aanhoudende rug- en/of beenpijn na een rugoperatie als je de volgende symptomen herkent:

  • Je houdt ernstige pijn in de rug (met uitstraling naar de benen) na de operatie.
  • Je hebt nieuwe pijn, vanuit een andere plek dan waaraan je bent behandeld.
  • De pijn kan scherp zijn en steken.
  • De rugpijn heeft een grote impact op je dagelijkse activiteiten.
  • Je voelt beperking in je bewegingen.
  • Soms gaat de rugpijn ook gepaard met gevoelens van angst en depressie.

Oorzaken van PSPS2

De pijn kan voor, tijdens of na de operatie ontstaan. Zo speelt het letsel soms maar een beperkte rol in de pijnklachten. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van spierpijn of zenuwpijn. Dan kan de ingreep wel geslaagd zijn, maar de pijn niet wegnemen.

Verder kan de operatie leiden tot andere rugproblemen. Bijvoorbeeld omdat er een zenuw beschadigt tijdens de operatie, of omdat er littekenvorming of verklevingen ontstaan. Tot slot kun je na de operatie een andere, verkeerde houding aannemen om je rug te ontlasten, waardoor je spierpijn krijgt. 

Diagnose van PSPS2

De huisarts of de pijnspecialist stelt de diagnose PSPS2 op basis van het verhaal van de patiënt en de medische voorgeschiedenis. De arts zal ook uitleggen dat een nieuwe operatie niet helpt om de klachten te verminderen. Wel kan de arts je verwijzen naar een pijnkliniek. Daar kijkt een team met onder meer een pijnarts (een anesthesioloog of neuroloog), een revalidatiearts, een fysiotherapeut en een psycholoog naar wat de beste aanpak is zodat je beter kunt omgaan met de klachten.

Behandeling van PSPS2 

PSPS2 is een chronische aandoening. Het gaat niet meer over. De pijn van PSPS2 is dus niet helemaal weg te nemen. Maar er zijn wel veel manieren om de pijn te verminderen waardoor je meer dagelijkse activiteiten kunt doen.

Lees meer