Kinderen en narcose: kapje of infuus?

Bij sommige onderzoeken of operaties gaat een kind onder narcose. Narcose noemen we ook wel algehele anesthesie. Een kind gaat onder narcose zodat de ingreep zo soepel mogelijk verloopt. Ook voor kinderen is narcose veilig.

Er zijn twee manieren om onder algehele anesthesie te gaan: 

  • Narcose met een masker (ook wel kapje genoemd)
  • Narcose met een infuus

Narcose via een kapje

Het kapje (of masker) is van plastic en wordt over de neus en mond geplaatst. Hierdoor ademt het kind het slaapmiddel in. Dit is vooral fijn voor kinderen die bang zijn voor naalden, want als ze wakker zijn worden ze niet geprikt. Hoe groter kinderen zijn, hoe langer het duurt voordat ze volledig onder narcose zijn met een kapje. De anesthesioloog houdt hier met de dosering rekening mee.

Tijdens de behandeling gaat het narcosekapje meestal af. Het kapje wordt dan vervangen door een tube of een larynxmasker. Het kind blijft ook dan in slaap. Het kan zijn dat kinderen met de armen, benen of ogen bewegen terwijl ze in slaap vallen. Dat kan gebeuren, we noemen dit onwillekeurige bewegingen. Dit is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Als het kind in slaap is, wordt er een infuus geplaatst om medicatie en vocht te geven tijdens de ingreep.

Narcose via een infuus

De narcose via het infuus werkt iets anders dan via een masker. Een infuus gaat met een naaldje in de huid van de arm of de hand. De huid wordt eerst verdoofd met een zalfje of een speciale pleister. Dit zorgt ervoor dat het prikken van de naald geen pijn doet. Daarna krijgt het kind een prik in de arm of in de hand en wordt een plastic slangetje in een bloedvat geplaatst. Dit bloedvat wordt ook verdoofd. Via het slangetje krijgt het kind een slaapmiddel ingespoten. Door de verdovingen voelt het kind hier heel weinig van. Hierna valt het kind snel in slaap en wordt er een kapje met zuurstof over het gezicht geplaatst.

Veiligheid en voorkeur

Beide manieren van narcose zijn veilig voor kinderen, onder andere dankzij de moderne bewakingsapparatuur en de goed opgeleide anesthesioloog. Soms is er om medische redenen een voorkeur voor narcose met een masker of een infuus. Uiteraard bespreekt de anesthesioloog dit van tevoren met jullie. Heb je nog vragen over de narcose bij jouw kind of maak je je zorgen over de behandeling? Neem vooral contact op met de behandelend arts. De arts kan jouw vragen beantwoorden, de procedures uitleggen en je geruststellen.