Juridische vragen

Heb je een geschil met je werkgever? Vraag je je af of je naar de rechter moet stappen? Ervaar je problemen tijdens je opleiding? Of wil je juridische ondersteuning bij het vaststellen van de goodwillsom?

Het Kennis- en dienstverleningscentrum (KDC) van de Federatie Medisch Specialisten en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) geeft juridisch advies bij onder andere arbeidsconflicten, opleidingsgeschillen en MSB-contracten. Ben je aangesloten bij de Federatie of lid van de LAD, dan krijg je kosteloos 20 uur juridische ondersteuning per jaar. De juristen en andere medewerkers weten wat er speelt in de dagelijkse praktijk. Daardoor kunnen zij je goed ondersteunen en kan jij doen wat je wilt doen: de beste zorg geven.

Productkaart Groepen van medisch specialisten

Het KDC en de LAD geven juridisch advies aan individuele medisch specialisten en artsen, maar ook groepen van medisch specialisten kunnen bij het KDC terecht. Denk aan bijvoorbeeld besturen van VMSD’s, MSB’s, medische staven in ziekenhuizen en ggz-instellingen, Organisatorische Eenheden en vakgroepen. De productkaart geeft een idee van de vragen waarvoor zij bij het KDC terecht kunnen. Denk aan samenwerkingsovereenkomsten, het inrichten van een medische staf of benchmarking.

Bekijk de productkaart Groepen van medisch specialisten

Productkaart Arbeidsrecht en opleidingsgeschillen

Ruim tweederde van de juridische vragen die het KDC en de LAD behandelen, gaat over arbeidsrechtelijke onderwerpen en opleidingsgeschillen. Deze productkaart geeft een idee van de vragen waarvoor je als lid bij de Federatie en de LAD bij ons terecht kan. Denk aan de beoordeling van je arbeidscontract, ontslag, reorganisatie of faillissement, opleidingsgeschillen of disfunctioneren. Je kunt ook bij ons terecht voor bijstand bij hoger beroep en cassatie of procederen.

Bekijk de productkaart Arbeidsrecht en opleidingsgeschillen

FAQ IFMS

De juristen van het KDC en de LAD krijgen geregeld vragen over IFMS: Individueel Functioneren Medisch Specialisten. In de FAQ vind je onder andere antwoorden over hoe IFMS wordt ingezet, wat de eisen zijn en of er een uitzondering of uitstel mogelijk is.

Bekijk de FAQ IFMS

Hoe bereik ik het KDC? 

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van het KDC. Heb je juridische vragen? Kijk op de website van de Federatie Medisch Specialisten.