Ernstige beenslagadervernauwing (kritieke ischemie)

Als je gewoon in je stoel zit of in bed ligt, krijg je ineens pijn in je voet of been. Dit heet nachtpijn of rustpijn. De pijn kan je ’s nachts zelfs wakker houden. Je voeten worden ook koud, rood of dik en je kunt wondjes aan je voeten krijgen die niet vanzelf genezen. Dit ziektebeeld heet: kritieke ischemie.

De pijn ontstaat doordat de spieren in je benen te weinig zuurstof krijgen. Die zuurstof halen ze uit het bloed. Bij kritieke ischemie met pijn in de voeten stroomt er te weinig bloed naar de benen en is er dus te weinig zuurstof. Dit komt door een ernstige vernauwing of afsluiting in de beenslagader. 

Symptomen van kritieke ischemie

Een ernstige beenslagadervernauwing herken je aan de volgende klachten:

  • Pijn in rust, bijvoorbeeld als je in bed ligt.
  • Als je een been buiten het bed laat bungelen of je loopt even rond, dan gaat de pijn weg.
  • Koude voeten.
  • De voeten zijn soms rood of gezwollen.
  • Minder gevoel in de benen.
  • Wonden die niet vanzelf overgaan en zelfs kunnen ontsteken.

Oorzaken van kritieke ischemie

Slagaders brengen zuurstof door je lichaam naar je ledematen en organen. Met de leeftijd verouderen de slagaders. Ouderdom is dan ook een belangrijke oorzaak voor slagadervernauwing. Iedereen heeft daar last van, maar bij sommige mensen gebeurt dit sneller en meer dan bij anderen. Zo hebben leefgewoonten invloed: roken en vet eten zorgen bijvoorbeeld dat slagaders sneller vernauwen. Maar ook stress en een hoge bloeddruk kunnen bijdragen aan slagadervernauwing. Verder heb je door suikerziekte (diabetes mellitus type 2) meer kans dat je slagaders vernauwen. Tot slot speelt aanleg een rol: in sommige families komen etalagebenen vaker voor.

Diagnose ernstige beenslagadervernauwing

De huisarts stelt de diagnose vaak met de enkel-arm-index. De arts meet dan de bloeddruk van de enkel en de arm in rust en na inspanning. Soms is het nodig om meer onderzoek te doen in het ziekenhuis. De specialist bepaalt dan de ernst en de precieze locatie van de slagadervernauwing.

Behandeling van ernstige beenslagadervernauwing

Er zijn verschillende manieren om de klachten van een ernstige slagadervernauwing van je been te verminderen. Denk aan het gebruik van cholesterolverlagers, een dotterbehandeling of neuromodulatie.

Lees meer