Behandeling van ernstige beenslagadervernauwing

Bij kritieke ischemie met pijn in de voeten stroomt er te weinig bloed naar de benen en is er dus te weinig zuurstof. Dit komt door een ernstige vernauwing of afsluiting in de beenslagader. Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden om de pijn te verlichten.

Leefgewoonten

Aan sommige leefgewoonten kun je zelf iets doen: stoppen met roken, meer bewegen, en gezonder eten. Het kan lastig zijn om deze gewoonten te veranderen, maar je kunt hier hulp bij krijgen van de huisarts of het ziekenhuis.

Cholesterolverlagers

De huisarts schrijft medicijnen voor. Deze cholesterolverlagers kunnen de klachten niet wegnemen, maar wel het risico verlagen op verdere vernauwing van de beenslagader. Ook krijg je antistollingmedicijnen. Deze medicijnen (ook wel ‘bloedverdunners’), voorkomen dat er bloedpropjes in de bloedvaten ontstaan. Dit kan een hersen- of hartinfarct voorkomen.

Operatie

De cardioloog of vaatchirurg kan een dotterbehandeling of een omleidingsoperatie doen om de vernauwde slagader te verwijden of de belasting ervan te verminderen.

Sympathectomie

Is een operatie niet mogelijk? Dan kan de pijnspecialist kijken of er manieren zijn om de pijn te verminderen. Bijvoorbeeld met een sympathectomie. De pijnspecialist schakelt dan een deel van de zenuwen uit die naar het been lopen. Hierdoor ontstaat vaatverwijding en dus een betere doorbloeding. Omdat het been meer zuurstof krijgt, heb je minder pijn. Er zijn hiervoor verschillende technieken: met een operatie of met een verdovende injectie. Elke techniek heeft voor- en nadelen. De pijnspecialist zal je hierover goed informeren. 

Neuromodulatie of ruggenmergstimulatie

Een andere optie is neuromodulatie of ruggenmergstimulatie. Hierbij brengt de pijnspecialist elektroden in het wervelkanaal van je rug in. De elektroden geven kleine pulsjes af. Dit verstoort het pijnsignaal van het been naar de hersenen. Je voelt dan minder pijn. Deze behandeling kan soms ook amputatie voorkomen. Maar niet iedereen met kritieke ischemie komt in aanmerking voor deze behandeling. Je pijnspecialist zal met jou kijken welke behandeling het best past bij jouw situatie.

Terug naar ernstige beenslagadervernauwing (kritieke ischemie)