Carpale tunnel syndroom (CTS)

Wat is het carpale tunnel syndroom?

Het carpale tunnel syndroom (CTS) is een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pols. Deze zenuw loopt van je onderarm door je pols naar je hand. De ruimte in je pols waar de zenuw doorheen loopt, ligt aan de zijde van de handpalm en heet de carpale tunnel. Door deze tunnel lopen ook de pezen die ervoor zorgen dat je je vingers kunt buigen. In de carpale tunnel kan een zwelling ontstaan waardoor de druk in de tunnel toeneemt. Doordat de zenuw de zachtste structuur in de carpale tunnel is, is deze het meest gevoelig voor verhoogde druk en kan de zenuw bekneld raken. 

Oorzaak van het carpale tunnel syndroom

Als je aan het carpale tunnelsyndroom lijdt, heb je dus last van een beknelde zenuw in je hand doordat er een zwelling in de carpale tunnel zit. Deze zwelling kan veroorzaakt worden doordat je je hand veel gebruikt. De pezen die in de carpale tunnel liggen kunnen dan geïrriteerd raken. Verder kan het zijn dat er een zwelling ontstaat door een ongeluk, waarbij je pols beschadigd raakt. Ook kun je CTS krijgen als je vocht vasthoudt, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of door bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld als je schildklier te traag werkt. Verder zijn overgewicht en suikerziekte risicofactoren voor het krijgen van CTS. CTS komt vooral voor bij vrouwen. 

Symptomen van het carpale tunnel syndroom

Doordat de middelste armzenuw bekneld zit als je het carpale tunnelsyndroom hebt, kun je de volgende klachten krijgen: 

  • Tintelende hand of vingers, vooral in je duim, wijs-, middel- en een deel van je ringvinger kun je last van tintelingen hebben. 
  • Pijn in je hand of vingers. De pijn kan uitstralen naar je onderarm en elleboog tot in je schouder. 
  • Slapende vingers of hand. 
  • Gevoelloze, stijve vingers of hand.
  • Minder kracht in je hand. Dit kan ertoe leiden dat je soms zomaar dingen uit je handen laat vallen. 

’s Nachts zijn de klachten erger, waardoor je slechter kunt slapen. Ook worden je klachten erger als je je hand veel gebruikt, bijvoorbeeld tijdens autorijden, fietsen of lezen.