Traumatisch plexus brachialis letsel

Tussen je nek en schouder loopt een mooi vlechtwerk van zenuwen. Deze zenuwen lopen verder door naar je arm en hand. Dit netwerk heet plexus brachialis. Als er te veel rek op komt te staan, kunnen deze zenuwen beschadigd raken. 

Afhankelijk van welke zenuwen beschadigd zijn, zijn er verschillende functies van de arm uitgevallen. Dit letsel ontstaat bij volwassenen meestal door een ‘trauma’: bijvoorbeeld een verkeersongeluk of een verwonding.

Symptomen van traumatisch plexus brachialis letsel

Traumatisch plexus brachialis letsel herken je aan de volgende klachten:

  • Minder of geen kracht in je arm, hand of vingers.
  • Moeite om je arm, hand of vingers te bewegen.
  • Tintelingen, een doof gevoel of juist zenuwpijn in je arm, hand of vingers.Pijn in de schouder of oksel.

Oorzaken van plexus brachialis letsel

Meestal ontstaat plexus brachialis letsel na een verkeersongeval. Vooral bij een ongeluk met een bromfiets of motor. Mensen vallen dan op hun schouder en met hun hoofd klappen ze tegen de andere schouder. Dit geeft een grote rek op het zenuwnetwerk tussen hoofd en schouder. Maar het letsel kan ook ontstaan door een verwonding, bijvoorbeeld een messteek. 

Diagnose van traumatisch plexus brachialis letsel

Vaak kom je door de oorzaak (een ongeluk of verwonding) in het ziekenhuis. De SEH-arts zal de kracht en het gevoel in je schouder en arm onderzoeken. Afhankelijk van waar er een stoornis zit, kan de arts inschatten welke zenuwen beschadigd zijn. Vaak maakt het ziekenhuis ook een CT- of MRI-scan om te kijken welke zenuwen beschadigd zijn. De neuroloog kan eventueel nog een zenuwgeleidingsonderzoek doen. De neuroloog kijkt dan hoe goed en snel de zenuwen signalen doorgeven aan een spier.

Behandeling

Afhankelijk van welke zenuwen geraakt zijn, zijn er verschillende manieren om de pijn te verhelpen, te verlichten of ermee te leren omgaan.

Lees meer