Wat kan een pijncentrum voor je betekenen?

Als je één van de twee miljoen Nederlanders bent met chronische pijn, lijkt een normaal en actief leven soms onmogelijk. Als de pijnbehandelingen die je hebt geprobeerd geen verlichting bieden, kan jouw huisarts of specialist je doorverwijzen naar een Pijncentrum. Een pijncentrum kan je helpen om de pijn te verminderen en je dagelijkse leven te verbeteren. Er zijn veel verschillende soorten behandelingen mogelijk.

Voor wie?

Pijncentra zijn er voor patiënten met acute en chronische pijnklachten en voor patiënten met pijn bij kanker.

Behandelteam

Anesthesioloog-pijnspecialisten zijn expert in de behandeling van chronische pijn. Anesthesioloog-pijnspecialisten volgen een speciale opleiding in pijngeneeskunde. Ze houden hun kennis en vaardigheden bij om hun registratie als pijnspecialist te behouden. Daarmee tonen zij aan dat hun kennis up-to-date is. Anesthesiologen werken onder andere samen met neurologen, neurochirurgen, orthopeden, psychiaters, psychologen, fysiotherapeuten, revalidatieartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en physician assistants. Elke specialist heeft een andere kijk op de pijn vanuit zijn vakgebied. Samen geven zij je de beste zorg bij chronische pijn.
 

Wat kun je verwachten?

Voor het eerste bezoek vul je meestal een aantal vragenlijsten in. Met de vragenlijsten verzamelt de arts informatie over je gezondheid, voorgeschiedenis en welke medicijnen je gebruikt. Tijdens je eerste bezoek bespreekt de specialist de klachten. Soms zal de pijnspecialist een afspraak met je maken voor meer onderzoek of overleggen met andere specialisten. Daarna probeert de pijnspecialist een diagnose te stellen. In overleg met jou maakt de pijnspecialist een behandelplan. Behandelingen kunnen gericht zijn op de lichamelijke klachten zoals medicijnen, injecties (prikken), zenuwblokkades of zenuwstimulatoren en fysiotherapie. Behandelingen gaan soms ook over de gevolgen van pijn en situaties die de pijn erger maken, bijvoorbeeld een depressie. Vaak krijg je een combinatie van behandelingen.

Hoe vind je een goed pijncentrum?

Via onderstaande links vind je meer informatie over de pijncentra in Nederland.