Nekhernia (cervicaal radiculair syndroom)

Bij een nekhernia (ook wel cervicaal radiculair syndroom) zijn er problemen met een zenuw in de nek. Hierbij kun je denken aan nekpijn met uitstraling naar armen en vingers, een doof gevoel, tintelingen en krachtverlies in de nek, schouder en arm. 

Een nekhernia komt niet vaak voor. Wel hebben beroepschauffeurs (op de bus, taxi of vrachtwagen) er vaker last van.

Symptomen van een nekhernia

Mensen met een nekhernia hebben de volgende klachten:

  • Pijn in je nek, die soms uitstraalt naar je arm.
  • Een doof of tintelend gevoel in je armen, hand en vingers.

Als er meer zenuwwortels beklemd zijn, kun je ook last hebben van:

  • Verlammingsverschijnselen van één of beide armen.
  • Gevoelsstoornissen van één of beide armen.

Oorzaken van een nekhernia

De zenuwen in je nek zijn verbonden met het ruggenmerg. De nekzenuwen lopen door de ‘tunnel’ van de wervelkolom naar je armen en benen. Vanuit het ruggenmerg beginnen de zenuwwortels. De zenuwwortels gaan tussen twee wervels door het wervelkanaal (de tunnel) uit. Als op die plek net een uitsteeksel zit van de tussenwervelschijf, dan kan dat zorgen voor irritatie of beklemming van de zenuwwortel. Ook kan de zenuwwortel in de knel komen door te veel botaangroei door slijtage (artrose). De druk die dan ontstaat op de zenuwwortel kan leiden tot pijn, minder goed bewegen of minder gevoel in je armen of vingers. 

Diagnose nekhernia

Ga bij klachten eerst naar de huisarts. Die zal eerst een speciale test doen (de Spurlingtest). Daarna kan de huisarts je doorsturen naar het ziekenhuis. Daar kan de diagnose bevestigd worden met een MRI-scan.

Lees meer

Behandeling nekhernia

Er zijn verschillende behandelopties om de klachten van een nekhernia weg te nemen of te verminderen. Denk aan fysiotherapie, injecties of een operatie.