Wat zijn normale reacties na een abnormale gebeurtenis?

Vrijdag 31 mei
Spreker: Marieke Impens

Iedere anesthesioloog maakt situaties mee die impact hebben. Een heftige gebeurtenis met een patiënt maakt veel indruk of er is een situatie waar ogenschijnlijk alles goed ging maar waarbij de uitkomst toch niet goed is waardoor je geraakt bent en misschien wel gaat twijfelen over je eigen handelen. Wat is dan een normale reactie op een abnormale gebeurtenis? Hoe zorg je ervoor dat je de gebeurtenis goed verwerkt en hoe kun je collega's helpen als je merkt dat een collega last heeft van een incident?

Marieke Impens traint onder meer Collegiale Opvang Teams (COT Teams) in ziekenhuizen. Collega's worden daarbij getraind om andere collega's direct op te vangen bij een schokkende gebeurtenis en te herkennen als een collega meer hulp nodig heeft bij het verwerken. Tijdens deze sessie wordt aan de hand van enkele (voor bijna iedereen herkenbare) cassusen uitleg geven over hoe je hersenen reageren op een gebeurtenis en hoe je invloed kan hebben op een gezonde verwerking.

Over Marieke Impens

Marieke is medeigenaar van The Human Link, in 2004 opgericht met als doel om samen met andere begeesterde mensen een organisatie uit te bouwen die zich richt op het bevorderen van psychisch welzijn. 

'Vanuit de ambitie om geen “softe” psycholoog te worden en mijn nood aan een degelijke portie wetenschappelijkheid binnen de psychologie, startte ik mijn professionele carrière als theoretisch psycholoog en behaalde ik een getuigschrift in de neuropsychologie. Omdat mijn honger nog niet helemaal gestild was, behaalde ik in 2011 mijn postgraduaat Gedragstherapie aan de KULeuven. Dit denkkader is helemaal op mijn lijf geschreven. Mijn focus ligt enerzijds op het professionaliseren en het uitbouwen van de expertise in The Human Link. Daarnaast blijf ik ook gebeten om zowel bedrijven als particulieren zelf te ondersteunen waar mogelijk. Ik ben ook erkend supervisor binnen de gedragstherapie en op die manier kan ik mijn expertise en know how doorgeven aan collega’s.'