Als vereniging werken wij intensief samen met diverse partners binnen en buiten de gezondheidszorg. Daarnaast realiseren we verbeteringen in de anesthesiologische zorg door deze samenwerkingen. We zetten ons continu in voor kwaliteitsverbetering, door het up-to-date houden van onze kwaliteitsdocumenten en kwaliteitsvisitaties.
Een mijlpaal binnen de pijngeneeskunde want in 2024 verscheen de eerste jaarrapportage van de NVA/DICA Kwaliteitsregistratie Pijn- en Palliatieve Geneeskunde (DPPA). Dit rapport, opgesteld in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) en in samenwerking met het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA), markeert een belangrijke stap in het verbeteren van de pijn- en palliatieve zorg in Nederland.
Door middel van benchmarking krijgen pijnbehandelcentra waardevolle inzichten in hun prestaties en kunnen zij gerichte verbeteringen doorvoeren. Dit draagt bij aan meer transparantie en kwaliteitsverbetering binnen het vakgebied.
Hiermee zetten we een belangrijke stap in het verder optimaliseren van de zorg en het waarborgen van hoogwaardige en veilige behandeling voor patiënten met chronische pijn en palliatieve zorgbehoeften. Deze rapportage laat zien dat het belang van continue samenwerking tussen specialisten, instellingen en wetenschappelijke organisaties om pijn- en palliatieve zorg verder te optimaliseren.
Voor het vierde jaar op rij zijn de resultaten van de uitkomstregistratie neuromodulatie in kaart gebracht. In 2023 is hierin een belangrijke ontwikkeling doorgevoerd: de registratie, die eerder in samenwerking met MRDM werd opgezet, valt nu onder het DICA.
Deze overgang zorgt voor een verdere kwaliteitsverbetering in de dataverzameling en draagt bij aan de optimalisatie van pijnbehandeling en de verbetering van de kwaliteit van leven door middel van neuromodulatie. Daarnaast biedt de registratie een goede basis voor wetenschappelijk onderzoek, waarmee de effectiviteit en toepassingen van neuromodulatie verder kunnen worden onderbouwd en verbeterd. Met deze stap zetten we ons in voor een toekomst waarin neuromodulatie steeds beter wordt geïntegreerd in de pijnbehandeling en patiëntenzorg.
Vanwege de brede inzet van het vakgebied en de nauwe samenwerking met diverse specialismen is de NVA betrokken bij de ontwikkeling en herziening van een groot aantal kwaliteitsdocumenten. Deze richtlijnen duiden op welke manier de zorg het meest effectief verleend kan worden voor de patiënt.
Leden van de NVA worden regelmatig via de nieuwsbrief opgeroepen om mee te denken over conceptrichtlijnen, deel te nemen aan werkgroepen of als klankbordgroep feedback te geven. Dankzij hun inzet blijven we de zorg continu verbeteren.
Hieronder volgt een overzicht van de nieuwe en geactualiseerde kwaliteitsdocumenten uit 2024:
Sedatie speelt een belangrijke rol in het bieden van comfort en rust aan patiënten tijdens onderzoeken en kleine ingrepen, zoals blaas-, maag- of darmonderzoeken en bijzondere tandheelkunde. In 2023 heeft de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) de Richtlijn Sedatie en Analgesie bij Volwassenen herzien, aangezien de vorige versie uit 2012 inmiddels verouderd was. De herziening was nodig door de voortschrijdende ontwikkelingen op het gebied van sedatie en het streven naar meer uniformiteit in de zorg.
De vernieuwde richtlijn biedt niet alleen richtlijnen voor optimale sedatiezorg, maar verduidelijkt ook de verantwoordelijkheden binnen verschillende zorgcontexten, met de afdeling anesthesiologie als verantwoordelijke voor de sedatiezorg in de kliniek. De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep, waarbij ook het patiëntenperspectief is meegenomen.
Deze richtlijn is van toepassing op volwassen patiënten die sedatie (eventueel in combinatie met analgesie) krijgen voor procedures buiten de operatiekamer en intensive care. Voor kinderen wordt een aparte richtlijn ontwikkeld. Met deze herziening zet de NVA zich in voor het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van sedatiezorg in Nederland, zodat zorgprofessionals verantwoorde keuzes kunnen maken die passen bij de behoeften van de patiënt.
De NVA draagt actief bij aan het visietraject Medisch Specialist 2035, een initiatief van de Federatie Medisch Specialisten. Dit traject onderzoekt hoe medische specialisten hun rol in de zorg van de toekomst kunnen vormgeven, rekening houdend met ontwikkelingen zoals technologische innovaties, een veranderende zorgvraag en de toegankelijkheid van zorg.
Als beroepsvereniging brengt de NVA de expertise van anesthesiologen in, met specifieke aandacht voor perioperatieve zorg, pijnbehandeling en duurzame inzetbaarheid. Binnen dit traject denken we mee over thema’s zoals digitalisering, samenwerking in de zorgketen en de toekomst van medisch leiderschap.
Door samen te werken met andere medische disciplines en beleidsmakers, zetten we ons in voor een zorglandschap waarin anesthesiologie optimaal bijdraagt aan passende en innovatieve zorg.
Wil je meer weten of meedenken over dit visietraject? Bekijk hier de informatie.