Hoe AI de dagelijkse praktijk van gezondheidszorg transformeert

Donderdag 30 mei

Spreker: Andre Dekker
Hij is hoogleraar Clinical Data Science in het Maastricht UMC+ en houdt zich bezig met onderzoek op het kruispunt van data, gezondheid en AI.

Kunstmatige intelligentie zal een grote impact hebben op de dagelijkse gezondheidszorgpraktijk nu de eerste AI-producten algemeen verkrijgbaar zijn. In deze lezing wordt de ratio voor AI in de gezondheidszorg besproken alsook het belang van data voor AI benadrukt. Methoden om data voor AI beschikbaar te stellen alsook goede AI toepassingen te ontwikkelen en valideren worden gepresenteerd, evenals een aantal trends op dit gebied. We gaan dan over op toepassingen waarbij twee hoofdtypen AI worden gepresenteerd: degene die tot meer efficiëntie leiden en degene die tot meer effectiviteit leiden.

Prof. Andre Dekker, PhD (1974) is klinisch fysicus en hoogleraar Clinical Data Science aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en Maastro Clinic in Nederland. Zijn onderzoeksgroep Clinical Data Science van ca. 50 medewerkers richt zich op drie onderzoeksvragen 1) “Hoe kunnen we alle gezondheidsdata van alle mensen hergebruiken voor onderzoek?” 2) “Kan data-gedreven kunstmatige intelligentie gezondheid en zorg verbeteren?” en 3) “Hoe kunnen we kunstmatige intelligentie toepassen om het leven van patiënten en burgers te verbeteren?”

Prof. Dekker is auteur van 250+ wetenschappelijke publicaties, begeleider van 50+ promovendi en heeft meerdere prijzen en patenten op het gebied van data en kunstmatige intelligentie. Hij was gastwetenschapper bij universiteiten en bedrijven in het Engeland, Australië, Italië, de VS en Canada en is adviseur van het International Atomic Energy Agency van de Verenigde Naties in Wenen, het MD Anderson Cancer Center in Houston en het University Health Network in Toronto.