Behandeling thoracale facetpijn

Als de facetgewrichten in de wervelkolom strakker tegen elkaar aan komen te liggen, kunnen ze pijnklachten geven in je nek (cervicaal), in je onderrug (lumbaal) of in bovenin je rug (thoracaal). Je krijgt dan pijn aan éen kant of aan beide kanten van je rug. De pijn kan ook uitstralen naar je zij, onderrug of bovenbeen.

Er zijn verschillende behandelingen voor thoracale facetpijn (hoge rugpijn) mogelijk:

Fysiotherapie of manuele oefentherapie

Om je rughouding te verbeteren en rugspieren te versterken kunnen fysiotherapie of manuele oefentherapie een goede behandeloptie zijn.

Medicijnen

Er zijn medicijnen die de pijn kunnen onderdrukken. Denk hierbij aan pijnstillers als paracetamol of ibuprofen. Helpen deze niet, dan kan de pijnspecialist of verpleegkundig specialist andere medicijnen voorschrijven. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen tegen epilepsie of tegen depressie. Deze zijn bedoeld om andere aandoeningen te behandelen, maar kunnen ook pijnprikkels verminderen. 

Facetdenervatie

Bij een facetdenervatie (radiofrequente behandeling of facetblokkade) verhit de pijnarts de zenuw om deze zo uit te schakelen. Dit gebeurt door met kleine naaldjes stroomstootjes toe te dienen vlakbij de zenuw. De warmte beïnvloedt de pijn vanuit het gewricht. Pijnprikkels komen dan minder goed door in de hersenen. Daardoor voel je minder pijn. Deze ingreep gebeurt alleen na een proefblokkade die bevestigt dat het om pijn uit het facetgewricht gaat.

Wat helpt niet tegen thoracale facetpijn?

Het geven van een injectie met corticosteroïden of het ondergaan van een operatie heeft geen toegevoegde waarde.

Terug naar Thoracale facetpijn (hoge rugpijn)