De effecten van lachgas

Lachgas is een samengeperst gas zonder kleur en geur. De werkzame stof is distikstofmonoxide (N2O). Het gas wordt gebruikt als narcosemiddel of pijnbehandeling in ziekenhuizen, bijvoorbeeld tijdens een bevalling. Als je lachgas inademt, blokkeert het receptoren (prikkelontvangers) in de hersenen. Daardoor verandert je waarneming. Alles wat je ziet, voelt, proeft, hoort en ruikt ervaar je anders. Mensen die lachgas gebruiken moeten dan vaak lachen. Daar komt de naam ‘lachgas’ vandaan.

Bij de productie van lachgas ontstaan tussenstoffen die schadelijk kunnen zijn. Het percentage van die tussenstoffen bepaalt de kwaliteit van lachgas. Er zijn drie kwaliteiten lachgas:

  • Lachgas voor voedingsgebruik. Dit kennen veel mensen van de slagroompatronen. 
  • Technisch lachgas. Dit wordt gebruikt in de techniek, zoals in verbrandingsmotoren van auto’s.
  • Medisch lachgas. Dit is de meest zuivere vorm van lachgas. Medisch lachgas mengt een arts met zuurstof. Vervolgens krijgt de patiënt dit toegediend.

Wat zijn de effecten van lachgas?

Het effect van lachgas is een korte roes. Het maakt je een beetje suf waardoor je minder pijn voelt en je spieren ontspannen. Lachgas wordt gebruikt als pijnbehandeling tijdens een bevalling. Onder medische begeleiding is dat veilig voor moeder en baby.

Is lachgas veilig?

Als je lachgas krijgt in het ziekenhuis, is het veilig. De anesthesioloog weet precies welke hoeveelheden zorgen voor de juiste pijnbehandeling. Als je lachgas recreatief gebruikt (bijvoorbeeld tijdens het uitgaan), dan loop je risico op deze gevolgen:
 

Gevolgen op korte termijn bij recreatief gebruik van lachgas

  • Je longen, neus, lippen en stembanden kunnen bevriezen. Dat kan gebeuren als je lachgas direct uit de fles inhaleert. Het samengeperste gas koelt af bij het vrijkomen uit de tank. Soms komen de temperaturen tot onder de vriespunt. Het gas is zo koud dat onder andere je longen bevriezen. Ook gebeurt het wel eens dat gebruikers vrieswonden krijgen op hun handen of benen omdat ze de lachgastank vasthouden.
  • In ons dagelijkse leven ademen wij minimaal 21% zuurstof in. Als je alleen lachgas inademt, kan een zuurstoftekort in je lichaam ontstaan. Een zuurstoftekort in de hersenen kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt, misselijk of duizelig wordt en je evenwicht verliest. Sommige mensen hebben last van tintelingen in hun handen of flauwvallen. Daardoor kun je hard vallen en jezelf verwonden.
  • Je concentratie vermindert, zelfs tot uren na het gebruik van lachgas. Autorijden is daarom geen goed plan.

Gevolgen op lange termijn bij recreatief gebruik van lachgas

  • Lachgas blokkeert de werking van vitamine B12. Je voelt tintelingen en een verdoofd gevoel in je handen en voeten. Dit kan betekenen dat er zenuwschade ontstaat aan het ruggenmerg. Dat kan leiden tot verlamming.
  • Je loopt risico op blijvende gehoorschade als je verkouden bent. Lachgas heeft de eigenschap om luchthoudende ruimtes in het lichaam op te vullen en hierbij de druk in deze ruimtes te verhogen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de verbinding tussen neus en oren dicht zit door een verkoudheid en je je oren niet meer kunt klaren. Door de extra druk op je middeloor kunnen je trommelvliezen springen. 
  • De gevolgen voor het puberbrein zijn nog niet bekend. Van andere middelen (drugs) weten we dat ze schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van jonge kinderen en pubers. Daarom denken experts dat lachgas ook een negatieve invloed heeft op het puberbrein.
  • Andere bekende risico’s zijn onvruchtbaarheid, impotentie en dwarslaesies. Lees meer over de gevolgen van lachgas op JouwGGD.nl en Jellinek.nl.