Aanhoudende aangezichtspijn met onbekende oorzaak

Pijn in het gezicht kan allerlei oorzaken hebben, zoals gebitsproblemen of ontstekingen in de neus- en bijholten. Soms wordt er (zelfs na jarenlang onderzoek) helaas geen oorzaak gevonden. Dan krijg je de diagnose persisterende idiopathische faciale pijn (PIFP). In gewoon Nederlands: blijvende aangezichtspijn met onbekende oorzaak.

Hoewel het geruststellend is dat je pijn geen ernstige oorzaak heeft, is de onduidelijkheid vaak heel frustrerend. Bovendien kan de pijn een enorme impact op je leven hebben.

Wat is aangezichtspijn met onbekende oorzaak?

Als je deze diagnose krijgt, heb je vaak al een lange zoektocht achter de rug. Een arts stelt deze diagnose namelijk pas als alle mogelijke oorzaken van je klachten uitgesloten zijn. Je bent dus waarschijnlijk al bij verschillende artsen geweest, zoals de tandarts en de neuroloog. En je hebt er al heel wat onderzoeken op zitten. Mogelijk heb je ook al een of meer behandelingen gehad waardoor je klachten zouden moeten verdwijnen.

Hoewel de pijn niet psychisch of ingebeeld is, kunnen psychologische factoren wel een rol gaan spelen. Door de pijn kun je angstig, somber en zelfs depressief worden. Hierdoor ga je de pijn nog heftiger beleven en worden de gevolgen voor je dagelijks leven nog groter. Daarom is het goed om de pijn te behandelen zodat je deze vicieuze cirkel kunt doorbreken.

Wat zijn de symptomen van aangezichtspijn?

Je hebt dagelijks pijn in je gezicht en/of in je mond. In het begin zit de pijn vaak aan een kant van het gezicht, maar later kun je in beide helften van je gezichten pijn hebben. Het is niet altijd makkelijk om de plek waar de pijn zit precies aan te wijzen. De pijn zit vaak ‘diep’.

Behandeling van aanhoudende aangezichtspijn met onbekende oorzaak

Je kunt een verwijzing krijgen naar een pijncentrum. Daar krijg je een behandeling van een multidisciplinair team dat samen in kaart brengt hoe je het beste geholpen kunt worden. In het team zitten onder andere anesthesioloog-pijnspecialisten: medisch specialisten die gespecialiseerd zijn in pijngeneeskunde. 

De arts kan je medicijnen tegen depressie of epilepsie voorschrijven. Deze medicijnen kunnen ook (zenuw)pijn verminderen, al helpen ze niet bij iedereen. Het kan een aantal weken duren voordat de pijn minder wordt.

Ook behandeling door een psycholoog is vaak een onderdeel van de behandeling in het pijncentrum. De psycholoog kan je bijvoorbeeld helpen om beter om te leren gaan met de pijn. Ook kan een psycholoog (en soms een psychiater) je depressie of angstklachten behandelen.