Tweede kamerlid Joba van den Berg bezoekt PACU

Patiënten die een complexe operatie hebben ondergaan - zoals een hartoperatie - of kwetsbaar zijn vanwege leeftijd of gezondheid, hebben na een ingreep intensieve zorg nodig. De PACU is speciaal ingericht voor patiënten die geopereerd zijn, waarbij continue monitoring noodzakelijk is en acuut moet worden kunnen ingegrepen op circulatie, ademhaling of ademweg, maar geen dialyse of langdurige ondersteuning nodig hebben. Tweede kamerlid Joba van den Berg, beleidsadviseur Rutger Stafleu en gemeenteraadslid Sevim Aksakal-Ongan brachten een werkbezoek aan de PACU in het St. Antonius in Nieuwegein. Zij gingen in gesprek met onder meer voorzitter Caroline van der Marel, bestuurslid en anesthesioloog-intensivist Anton de Bruin, teamhoofd PACU Kim Kamp en NVA directeur Marloes van Grotel. 

Cruciaal uitgangspunt van de PACU is dat binnen 24 tot 48 uur verbetering te verwachten is, zodat de doorstroom van operaties beter te garanderen is. Ook levert de PACU een bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van personeel. 

In ongeveer twintig ziekenhuizen kan een deel van deze patiënten terecht op één van de honderd beschikbare PACU-bedden.  Door het aantal PACU bedden structureel op te hogen naar 350 à 450 bedden is het doorgaan van operaties niet afhankelijk van het beschikbaar zijn van een IC-bed. We kunnen zo dus meer patiënten helpen en zorg beter garanderen. Een betaaltitel is hiervoor noodzakelijk.

Bekijk ook de infographic over de PACU.