Moet ik mij zorgen maken voor een operatie?

“Ik heb er eerst eigenlijk niet bij stil gestaan maar in de dagen voor de operatie vloog het me allemaal aan. Waar ben ik aan begonnen?”

Een operatie is niet niks maar veel mensen maken zich grote zorgen die achteraf onnodig bleken. Natuurlijk kan onzekerheid over het resultaat van een operatie of voor de uitslag van de ingreep een bron van zorg zijn. Maar in de veel gevallen kunnen zorgen worden weggenomen tijdens het gesprek met de anesthesioloog in het voortraject. Tijdens het preoperatieve gesprek kan je al jouw zorgen uitspreken en vragen stellen. Tip: maak daar dan ook gebruik van door bijvoorbeeld thuis al een lijstje te maken met alle vragen die je wilt stellen.  Je kunt na afloop van het gesprek altijd nog een telefonisch gesprek aanvragen om onduidelijkheden voor te leggen.

Geef het ook gerust aan als jij ondanks alle uitleg nog steeds enorm angstig voelt. Indien nodig kan de anesthesioloog een angstverminderend geneesmiddel voorschrijven. Een gering gevoel van gespannenheid vlak voor de ingreep komt veel voor en is niets om voor te schamen, daar hebben de medewerkers alle begrip voor.

Je mag er vanuit gaan dat de medisch specialist die de operatie gaat uitvoeren in overleg met de anesthesioloog een weloverwogen besluit heeft genomen om een operatie uit te voeren. Zij wegen alle voordelen, risico’s en nadelen met elkaar af en komen dan met het beste voorstel. Op de ochtend van de ingreep overlegt het hele operatieteam inclusief de anesthesioloog over de operatie of onderzoek en spreken nog alles door. Vlak voor de ingreep voeren zij nog een laatste controle uit: de  zogenaamde “time out”. Dit gebeurt met de patiënt erbij, zodat je nog een laatste mogelijkheid heeft om dingen waar jij je zorgen over maakt uit te spreken. Maak daar dus gerust gebruik van.