29 september: Wereld Hartdag

Vandaag is het Wereld Hartdag, daarom stellen wij graag aan u voor: Joost van der Maaten. Van der Maaten is cardioanesthesioloog in het UMCG Groningen, en is dus speciaal opgeleid om te zorgen voor patient voor, tijdens en na een hartoperatie. Hij heeft speciale aandacht voor hartafwijkingen. Deze expertise is essentieel, bijvoorbeeld tijdens een openhartoperatie waarbij het aansluiten van een normaal echoapparaat niet mogelijk is. Daarom wordt er een slokdarmecho  gedaan. Door een slokdarmecho te doen tijdens de operatie kan het hart realtime worden gemonitord en de behandeling waar nodig worden bijgestuurd, vertelt Van der Maaten in een Interview. 

Hoe wordt een arts cardioanesthesioloog?
‘Ik heb tijdens mijn studie een klein jaar anesthesiologisch onderzoek gedaan in Salt Lake City. Dat was erg spannend, want op dat moment werden daar plannen gemaakt voor de implantatie van het eerste kunsthart. Helaas ben ik net vertrokken voordat dat  werkelijkheid werd, maar mijn interesse was gewekt. Zodoende ben ik in Leiden mijn opleiding gaan volgen. Omdat het stigma van assistent een tijdlang aan je kan blijven kleven, besloot ik om er niet te blijven werken. Het geluk was met me, want een van de stafleden uit Leiden werd hoogleraar in Groningen. Ik ben in 1991 met hem meegegaan. Daar heb ik me gespecialiseerd in de cardioanesthesie, waar wij gemakshalve hart- en longoperaties onder rekenen. Dat gaat van pasgeborenen tot aan de oudste patiënt.

De cardioanesthesie leer je niet echt tijdens je opleiding. Er bestaat wel een stage cardioanesthesiologie, maar die is vooral bedoeld om je meer te verdiepen in de hemodynamische gevolgen van hartafwijkingen. Zo ben je ook beter voorbereid als je een patiënt met een hartafwijking anesthesie moet geven voor een niet-cardiale operatie. Het is belangrijk in de opleiding tot anesthesioloog om kennis te nemen van de interventies die gedaan worden bij mensen met ernstige cardiale pathologie, omdat het de meest zieke patiënten met deze klachten betreft.

Lees hier het hele interview