Artikel Ouders van Nu: geen tijd voor een ruggenprik

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen tijdens hun bevalling soms lang moeten wachten op een ruggenprik. Hoe kan dat? Caroline van der Marel is anesthesioloog en voorzitter van de NVA en werd geïnterviewd door Ouders van Nu. Tijdens de bevalling van een van haar kinderen vroeg ze om een ruggenprik, maar ze kreeg hem niet. 

“Rationeel wist ik ook wel dat ik bij eenzelfde situatie dezelfde beslissing had genomen. En dus ook geen ruggenprik had geplaatst, omdat de bevalling te snel ging.”

Caroline van der Marel legt in het artikel uit waarom er enige tijd overheen gaat voordat een ruggenprik is gezet en werkt. "Het streven, dat ligt ook zo vast in de richtlijnen, is om binnen dertig tot zestig minuten een ruggenprik te zetten, nadat wij gebeld zijn. Helaas halen we dat niet altijd, omdat we ook zorgen voor patiënten op de operatiekamers en spoedeisende hulp, waar ook elke minuut telt. Zeker ’s avonds of ’s nachts is er vaak maar één dienstdoende anesthesioloog aanwezig. Het zetten van de prik en de tijd dat de pijnstilling volledig werkt is ongeveer 45 minuten. Het kan dus alles bij elkaar ook anderhalf uur duren. Als je heel veel pijn hebt, is dat lang", aldus Caroline van der Marel.

Lees verder in het artikel Geen tijd voor een ruggenprik.

Meer over pijnbehandelingen bij een bevalling.