Postoperatieve en acute zorg: anesthesiologen in de frontlinie

Anesthesiologen spelen een belangrijke rol in de postoperatieve en acute zorg. Zij staan niet alleen letterlijk aan het hoofd van de operatietafel, maar zijn ook de specialisten die het overzicht behouden wanneer het er echt op aankomt. Van spoedoperaties en reanimaties tot zorg op de intensive care en in traumahelikopters: anesthesiologen zijn er op de momenten die het verschil maken.

PACU: onmisbare schakel in de postoperatieve zorg

De Post Anesthesia Care Unit (PACU) is onmisbaar in de postoperatieve zorgketen. Voor patiënten die na een complexe operatie intensieve monitoring nodig hebben, maar geen IC-zorg nodig hebben, biedt de PACU een oplossing. Het uitbreiden van PACU-capaciteit naar 350 à 450 bedden is een structurele stap in het ontlasten van de IC’s en het verbeteren van de doorstroom binnen ziekenhuizen.

Om de postoperatieve zorg verder te verbeteren, organiseerde de NVA Sectie IC & PACU in maart 2024 de tweede landelijke Postoperatieve Zorgdag. Hier kwamen medisch specialisten, PACU- en verkoeververpleegkundigen samen om te leren van innovaties, kennis uit te wisselen en te werken aan een sterk postoperatief zorgteam. Bijeenkomsten als deze zijn belangrijk om de samenwerking en expertise binnen de postoperatieve zorg nog verder te versterken.

Onderdeel van deze inspanning is de financiering van de PACU. De NVA zet zich al jarenlang in voor een passend tarief, zodat ziekenhuizen hun PACU’s kunnen inrichten. Eind 2023 dienden we bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag in voor een PACU-tarief, dat inmiddels is geëvalueerd en geüpdatet. We wachten nu op de formele behandeling, zodat de PACU eindelijk de erkenning en financiering krijgt die nodig is voor de volgende stap: het uitbreiden van de PACU-capaciteit in Nederland.

Anesthesiologen spil in de acute zorg

De druk op de acute zorg neemt toe. Vergrijzing, personeelstekorten en een groeiende zorgvraag maken een integrale aanpak nodig. De NVA draagt hieraan bij via de Klankbordgroep Acute Zorg van de Federatie Medisch Specialisten, waar de beroepsgroepen samenwerken aan een toekomstbestendige visie voor de acute zorg. Door actief deel te nemen aan beleidsontwikkeling en kennisdeling, helpt de NVA om de visie op een toekomstbestendige acute zorg te versterken. Als onderdeel van deze ontwikkeling heeft de NVA Sectie Urgentiegeneeskunde haar naam gewijzigd naar Sectie Acute Zorg en Reanimatie. De ‘urgentieanesthesioloog’ noemt zich dan ook ‘acute anesthesioloog’, een benaming die niet alleen op LinkedIn, maar ook in de media wordt gecommuniceerd.

Ook de samenwerking met de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) is de afgelopen jaren versterkt. Met anesthesiologen Hans van Schuppen en Jan Bollen in het NRR-bestuur en een nauwe samenwerking binnen de sectie Acute Zorg en Reanimatie, is de band tussen de NVA en de NRR hechter dan ooit. Toen de NRR naar de Domus Medica wilde verhuizen, was het dan ook een logische stap om zich in ons kantoor te vestigen. Sinds de zomer van 2024 werken we met onze NRR-collega’s onder één dak aan de toekomst van de acute zorg.

Schaarste in infusievloeistoffen: anesthesiologen wenden acuut tekort af

Plotselinge tekorten aan essentiële middelen, zoals kristalloïde infusievloeistoffen en suxamethonium, stelden zorgverleners na orkaan Helena in de VS voor enorme uitdagingen. Zonder snelle actie zou de patiëntenzorg direct onder druk komen te staan, omdat de productielokatie kampte met de overstromingen. Een crisis vraagt om daadkracht, daarom kwam NVA direct in beweging. Samen met onze leden, die tot diep in de nacht doorwerkten, en in nauwe samenwerking met het Landelijk Coordinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) zorgden we ervoor dat er binnen 24 uur een helder advies lag, zodat zorgverleners in de operatiekamers en op de IC wisten hoe ze de beperkte voorraden optimaal konden inzetten. Door de adviezen te implementeren, is het zorgverleners gelukt om een acute schaarste af te wenden.