Patiënt & publiekWachtwoord vergeten?

Voor leden

Welkom op het ledendeel van Anesthesiologie.nl

Lid worden

Wil je lid worden van de NVA? Kijk dan snel bij Lid worden


Lid worden van de NVA

Ik of mijn naaste krijg een operatie of onderzoek

Binnenkort ondergaat u een operatie of een onderzoek. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij die operatie is een vorm van anesthesie (narcose of verdoving) nodig. Natuurlijk wilt u zo min mogelijk pijn en ongemak voelen tijdens en na een operatie of onderzoek. Gelukkig zijn er verschillende soorten anesthesie waardoor u tijdens een operatie of onderzoek weinig of geen pijn voelt. Ook als u ervaring heeft met misselijkheid na een narcose kunt u dat aangeven bij de anesthesioloog. De anesthesioloog kan ook dat ongemak voor u zo goed als bestrijden.

Anesthesie betekent ‘geen gewaarwording’ oftewel: het verlagen of uitschakelen van pijn en andere prikkels. Er zijn verschillende soorten anesthesie. Welke voor u geschikt is hangt onder andere af van de ingreep of onderzoek die moet ondergaan.

Voor
Voor de operatie of onderzoek beoordeelt de anesthesioloog of u gezond genoeg bent om de operatie of onderzoek te ondergaan. Dit is de preoperatieve screening. De anesthesioloog bespreekt met u voor de operatie of ingreep de mogelijkheden ten aanzien van de anesthesie en spreekt met u ook over eventuele risico’s. De keuze voor een anesthesie hangt nauw samen met uw algehele gezondheid en het type ingreep. Dit wordt door de anesthesioloog vooraf in kaart gebracht. Deze screening bestaat meestal uit een gesprek, lichamelijk onderzoek en een gezondheidsvragenlijst. Soms is aanvullend onderzoek nodig.

Tijdens
De anesthesioloog geeft u de anesthesie en houdt tijdens de operatie uw vitale lichaamsfuncties (bloeddruk, zuurstof etc) en organen (hart, longen etc) in de gaten en stuurt als het nodig is bij met medicijnen. Hij of zij zorgt ervoor dat de chirurg u veilig kan opereren en dat u de operatie zo comfortabel mogelijk doorstaat. Als het nodig is zorgt de anesthesioloog tijdens de operatie voor een bloedtransfusie.

Na
Vroeger hoorde pijn erbij na een operatie. Gelukkig denken we daar tegenwoordig heel anders over. De anesthesioloog is er voor uw welzijn en zorgt ervoor dat u zo min mogelijk pijn en andere ongemakken voelt na de operatie. Als het nodig is dan zorgt de anesthesioloog voor uw overdracht naar de Intensive Care. Op de IC werken intensivisten. Vaak zijn dat anesthesiologen die zich gespecialiseerd hebben in intensive care zorg.