Patiënt & publiekWachtwoord vergeten?

Voor leden

Welkom op het ledendeel van Anesthesiologie.nl

Lid worden

Wil je lid worden van de NVA? Kijk dan snel bij Lid worden


Lid worden van de NVA

Soorten anesthesie

Soorten anesthesie

Algehele anesthesie
Bij algehele anesthesie krijgt u drie middelen toegediend: een slaapmiddel, een pijnbestrijder en een spierverslapper. Bij deze anesthesie bent u volledig buiten bewustzijn. U voelt geen pijn en u merkt niets van de operatie. De anesthesioloog blijft bij u totdat u weer bij bewustzijn bent. U wordt ‘wakker’ zodra de middelen die u toegediend heeft gekregen zijn uitgewerkt.

Regionale anesthesie
Een bekende regionale anesthesie is de ‘ruggenprik’. Bij regionale anesthesie wordt een deel van het lichaam of dieper gelegen deel van het lichaam verdoofd. Bijvoorbeeld een arm, of (onder) been of zoals bij de ruggenprik het hele onderlichaam. Het verdovende middel wordt rondom een zenuw ingespoten waardoor pijnprikkels niet worden doorgegeven aan de hersenen en u dus geen pijn voelt. Een enkele keer wordt u ook in sIaap gebracht tijdens deze anesthesie maar in principe blijft u tijdens een regionale anesthesie wakker. Het kan wel zijn dat u een middel krijgt om u te ontspannen.

Lokale anesthesie
Lokale anesthesie wordt gebruikt bij kleine ingrepen. Een klein deel van het lichaam verdoofd namelijk vlakbij de te behandelen plek. U blijft wakker tijdens de ingreep maar voelt geen pijn.