Remifentanil pomp

Pompje met pijnstilling

Remifentanil is een sterke pijnstiller (opiaat), die via een infuus toegediend wordt. Hiermee kun je zelf de pijnstilling toedienen door middel van een drukknop die bevestigd is aan een pomp. Remifentanil kan als pijnstiller worden toegediend tijdens de bevalling als een ruggenprik niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat de ontsluiting snel vordert, of als er sprake is van bijna volledige ontsluiting. Remifentanil is een kortwerkende pijnstiller die snel in- en uitwerkt. 

Remifentanil is een kortwerkende pijnstiller die snel in- en uitwerkt. Het is niet de bedoeling om remifentanil langdurig te gebruiken, de werking wordt dan minder.

Bijwerkingen en invloed Remifentanil

Net als alle medicijnen heeft Remifentanil ook bijwerkingen. Veel voorkomende bijwerkingen zijn;

  • sufheid,
  • duizeligheid,
  • misselijkheid

Remifentanil heeft ook invloed op de ademhaling en daarmee het zuurstofgehalte van zowel moeder als baby. Daarom worden moeder en kind nauwlettend in de gaten gehouden en vinden er regelmatig controles plaats van onder andere de ademhaling, het zuurstofgehalte en de bloeddruk. Bij volledige ontsluiting (begin uitdrijvingsfase*) wordt de remifentanil-toediening gestopt, zodat de baby na de geboorte op eigen kracht kan ademhalen.

Klik hier voor een overzicht van verschillende soorten pijnstilling.

* = Wanneer de ontsluiting voltooid is, begint de uitdrijvingsfase. In deze fase mag je tijdens de weeën meepersen en wordt de pijn veroorzaakt door uitrekking van het geboortekanaal en het perineum. Die pijn is meestal scherper en meer op één plek geconcentreerd dan bij de ontsluitingsweeën.