Behandeling van chronische alvleesklierontsteking

De alvleesklier helpt bij de spijsvertering en het in evenwicht houden van de bloedsuikerspiegel. Bij een chronische alvleesklierontsteking ‘eten’ de enzymen in de alvleesklier het weefsel op. De ontsteking komt telkens terug of duurt heel lang. Een chronische alvleesklierontsteking is niet te genezen. De behandeling richt zich op het verminderen van de klachten.

Leefgewoonten

Meestal krijg je het advies om te stoppen met leefgewoonten zoals roken en alcohol drinken. Het kan lastig zijn om deze gewoonten te veranderen, maar je kunt hier hulp bij krijgen van de huisarts of het ziekenhuis. 

Voedingsadvies

Ook kun je het advies krijgen om naar de diëtist te gaan voor voedingsadvies.

Medicijnen

Je kunt medicijnen krijgen die de werking van de alvleesklier ondersteunen of die je bloedsuiker in evenwicht houden. Soms krijg je ook vitaminen tegen botontkalking. Voor de pijn kun je ook medicatie krijgen. Dit begint met pijnstillers en in overleg met de pijnspecialist kun je soms ook sterkere pijnmedicatie krijgen, zoals medicatie tegen zenuwpijn.

Blokkade van de splanchinicus

De pijnspecialist kan een blokkade van de splanchinicus voorstellen. Hierbij blokkeert de pijnspecialist de gevoelszenuwen in de bovenbuik. Tijdens een dagbehandeling krijg je een lokale verdoving en brengt de pijnspecialist een naald in. Het puntje van de naald is heet zodat de zenuwen beschadigen. Daarna geven de zenuwen pijnprikkels minder goed door naar de hersenen. Hierdoor heb je minder pijn. 

Neuromodulatie of ruggenmergstimulatie

Heel soms kan de pijnspecialist neuromodulatie of ruggenmergstimulatie toepassen. Hierbij brengt de pijnspecialist elektroden in het wervelkanaal van je rug in. De elektroden geven kleine pulsjes af. Dit verstoort het pijnsignaal van de alvleesklier naar de hersenen. Er is nog geen bewijs dat deze behandeling goed werkt.

Terug naar chronische alvleesklierontsteking