Behandeling van chronische pijn op de borst

Bij angina pectoris (chronische pijn op de borst) voel je een zware, drukkende pijn op de borst. Dit gebeurt als een of meerdere kransslagaders zijn vernauwd. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden.

Leefgewoonten

Aan sommige leefgewoonten kun je zelf iets doen: stoppen met roken, meer bewegen, gewicht verliezen of gezonder eten. Het kan lastig zijn om deze gewoonten te veranderen, maar je kunt hier hulp bij krijgen van de huisarts of het ziekenhuis.

Psychologische begeleiding

Krijg je vooral last van hartkrampen bij emoties, dan kan psychologische begeleiding helpen om de klachten te verminderen.

Medicatie

De arts kan medicatie voorschrijven. Deze cholesterolverlagers kunnen de klachten niet wegnemen, maar wel het risico verlagen op verdere vernauwing van de beenslagader. Ook krijg je antistollingmedicijnen. Deze medicijnen noemen we ook wel bloedverdunners. Ze voorkomen dat er bloedpropjes in de bloedvaten ontstaan. Dit kan een hersen- of hartinfarct voorkomen.

TENS-apparaat

De anesthesioloog kan je verwijzen naar de fysiotherapeut voor TENS. Dit staat voor Transcutane Elektro Neuro Stimulatie. Je krijgt dan een draagbaar TENS-apparaat. De snoertjes hiervan gaan naar twee of meer pleisters op je huid. Het apparaat geeft kleine stroomschokken die via de huid je spieren en zenuwen bereiken. Dit is niet pijnlijk. De behandeling zorgt ervoor dat je minder pijnprikkels ervaart, de doorbloeding verbetert en je spieren meer ontspannen.

Operatie

De cardioloog doet soms een dotterbehandeling of een omleidingsoperatie om de vernauwde kransslagader te verwijden of deze minder te belasten.

Ruggenmergstimulatie of neuromodulatie

Als alle andere behandelingen niet werken, kan de pijnspecialist bij sommige patiënten overwegen om ruggenmergstimulatie met een neurostimulator of neuromodulatie in te zetten. Die elektrische pulsen zorgen ervoor dat de kleine bloedvaten rondom het hart worden verwijd waardoor het hart beter wordt doorbloed. Dit gebeurt altijd in overleg met andere specialisten die bij de behandeling betrokken zijn, zoals de cardioloog. Er vindt nog onderzoek plaats naar deze behandeling, zodat deze behandeling later ook vergoed wordt.

Terug naar chronische angina pectoris