Behandeling van pijn bij kanker

De pijn kan komen door de kanker zelf, door de behandeling of als effect van de behandeling. Bijna alle mensen met (ongeneeslijke) kanker zijn onder behandeling van een team van specialisten. Deze kijken naar welke (palliatieve) behandeling het beste bij je past, maar helpen ook bij klachten als pijn of andere ongemakken. 

Pijnmedicatie

Je krijgt pijnstillers tegen de pijn. Is de pijn ernstig, dan kun je ook zwaardere pijnmedicatie krijgen of pijnmedicatie die zich richt op zenuwpijn.

Oorzaak behandelen

Soms kun je behandeling krijgen om de oorzaak van de pijn weg te nemen: bijvoorbeeld om de tumor kleiner te maken door bestraling, chemotherapie of een operatie.

Intrathecaal 

Als andere pijnmedicatie niet voldoende werkt, of je veel bijwerkingen ervaart, kan de pijnspecialist de pijnmedicatie intrathecaal toedienen. Dit betekent dat de medicatie direct bij op de plaats komt waar het moet werken: bij het ruggenmerg en de hersenen. Je krijgt dan een katheter in je ruggenmerg. Dit wordt aangesloten op een pompje. Het pompje geeft continu pijnstilling, maar je kunt met een druk op de knop ook extra pijnstilling toedienen.

Zenuwblokkade

Als andere behandelingen niet helpen en de pijn erg is, kan de pijnspecialist kiezen voor een zenuwblokkade. Dit gebeurt door de zenuw uit te schakelen met behulp van stroom, warmte of kou. De zenuwen in het beschadigde lichaamsdeel geven dan geen prikkels meer door aan de hersenen. Hierdoor wordt de pijn minder of verdwijnt deze zelfs. Er zijn verschillende soorten zenuwblokkades voor bijvoorbeeld je arm, been of rug. Bij pijn bij kanker zijn er ook speciale zenuwblokkades, zoals:

Chordotomie 

Een chordotomie krijg je bij pijn aan één kant in het lichaam. Ook kan de pijnspecialist deze behandeling voorstellen bij pijn onder de schouder als alle andere opties niet hebben geholpen.

Plexus coeliacus-blokkade

Een plexus coeliacus-blokkade helpt bij ernstige pijnklachten in de bovenbuik, zoals de alvleesklier, maag en lever.

Hypogatricus-blokkade of splanchnicus-blokkade

Een plexus hypogastricus-blokkade of splanchnicus-blokkade helpt bij ernstige pijnklachten in de onderbuik, zoals de blaas, prostaat, baarmoeder en eileiders.

Lower end-blokkade

Een lower end-blokkade helpt bij pijn tussen de geslachtsdelen en de anus. Deze klacht komt niet zo vaak voor. De pijnspecialist zet deze behandeling ook niet zo snel in: alleen bij mensen die pijn hebben en ook incontinent zijn voor urine en ontlasting.

Niet-medische behandelingen

Naast de opties in het ziekenhuis kun je soms ook baat hebben van niet-medische behandelingen, zoals fysiotherapie, lymfedrainage of massage. Bij de patiëntenorganisatie of op kanker.nl kun je hier meer informatie over vinden.

Terug naar pijn bij kanker