Pijnbehandeling bij de bevalling

Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling?

Pijn tijdens de bevalling wordt veroorzaakt door de weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier. De weeën komen in twee fasen: de ontsluiting en de uitdrijving.

Hoeveel pijn de bevalling doet, verschilt per vrouw. Sommige vrouwen ervaren erg veel en ondraaglijke pijn, voor anderen valt de pijn mee.

Wat is een goede pijnbehandeling?

Om pijn tijdens de bevalling te verlichten zijn er methodes met en zonder medicijnen.  Je kunt de pijn verzachten met bijvoorbeeld het nemen van een bad of douche, beweging en houdingsveranderingen, massage, en TENS. De meest effectieve en veilige pijnbehandeling voor moeder en kind is de ruggenprik (epidurale analgesie). Een ruggenprik geeft goede pijnstilling, zowel tijdens de ontsluiting als tijdens het persen. Wanneer je kiest voor pijnbehandeling met medicijnen, betekent dit dat de bevalling in het ziekenhuis moet plaatsvinden.

Pijnbehandeling bij een bevalling in het ziekenhuis

  • Epidurale analgesie/ de ruggenprik
    De ruggenprik (epidurale analgesie) is de meest effectieve en meest veilige pijnbehandeling voor moeder en kind. Een ruggenprik geeft goede pijnstilling zowel tijdens de ontsluitingsfase als tijdens het persen. De ruggenprik wordt uitgevoerd door een anesthesioloog. Meer over de ruggenprik.
  • Remifentanil wordt toegediend via een slangetje in de arm (infuus) dat vastzit aan een pompje. Op het pompje zit een drukknop, waarmee je zelf de hoeveelheid pijnmedicatie kan bepalen. Het pompje is zo afgesteld een overdosis niet mogelijk is. Remifentanil werkt snel: ongeveer één minuut na het indrukken van de knop is het effect merkbaar.
  • Pethidine wordt toegediend via een injectie in de bil of het bovenbeen. Na ongeveer een kwartier begint pethidine te werken. De ergste pijn wordt dan wat minder. Sommige vrouwen soezen weg of slapen zelfs. Ongeveer een kwart van de vrouwen die pethidine krijgen, is tevreden over het pijnstillende effect. Dit is veel minder dan bij een ruggenprik.

Hoewel pethidine en remifentanil de pijn minder goed onderdrukken dan een ruggenprik, kunnen er situaties voorkomen waarin deze middelen een goede keus zijn. Bijvoorbeeld wanneer je moe bent en tot rust moet komen, wanneer de pijnbehandeling maar nog kort hoeft te werken (2-3 uur) of wanneer je geen ruggenprik wil of kunt krijgen.