Ruggenprik

Het inbrengen en inwerken van een ruggenprik duurt ongeveer een half uur. Tijdens het prikken zit je voorovergebogen op de rand van het bed. Je maakt je rug zo bol mogelijk, houdt je lichaam zo stil mogelijk en waarschuwt als je een wee krijgt. Je krijgt eerst een plaatselijke verdoving, zodat de prik niet erg pijnlijk is.

De anesthesioloog brengt vervolgens via een prik onder in de rug een dun slangetje in je rug. Via het slangetje loopt tijdens de hele bevalling continue een pijnstillende vloeistof in de rug. Hierdoor voel je geen pijn tijdens de ontsluitingsperiode, de uitdrijving van de baby en het eventuele hechten na afloop van de bevalling. Na de bevalling wordt het slangetje weer verwijderd. De ruggenprik heeft geen negatieve invloed op de gezondheid van het kind. Ook heeft het geen gevolgen voor het geven van borstvoeding.

Voorzorgsmaatregelen

Om een lage bloeddruk te voorkomen wordt er altijd een infuus ingebracht. Omdat je ook minder goed voelt of je blaas vol is, krijg je een vaak blaaskatheter of wordt er regelmatig kortdurend gekatheteriseerd. Tijdens de procedure wordt je aangesloten op bewakingsapparatuur om o.a. de je bloeddruk en hartslag te bewaken en de hartslag van de baby.

Een ruggenprik kan tijdelijke bijwerkingen hebben

  • Het gevoel in je beenspieren kan tijdens de bevalling minder zijn. Hierdoor kun je niet lopen.
  • Je lichaamstemperatuur kan stijgen. Het is dan lastig te bepalen of de koorts veroorzaakt wordt door de ruggenprik of door een infectie. Dat kan leiden tot een extra onderzoek van de baby door de kinderarts.
  • Het persen (tweede fase van de bevalling) kan wat langer duren en bestaat een kleine kans op een vaginale kunstverlossing, een bevalling met een zuignap of vacuümpomp.
  • Na een ruggenprik kun je een tintelend, jeukend gevoel over je lichaam krijgen. Dit kan geen kwaad en verdwijnt na een tijdje vanzelf.
  • Ook kan aansluitend aan de ruggenprik sufheid en slaperigheid optreden.
  • Sporadisch kan hoofdpijn optreden, afhankelijk van de uitgevoerde techniek tijdens het prikken.