Voor, tijdens en na een operatie

Voor, tijdens en na de operatie is een patiënt in veilige handen bij de anesthesioloog. Coördineren, overzicht houden of gelijk handelen: de anesthesioloog begeleidt het proces rond een operatie en/of onderzoek en houdt de patiënt goed in de gaten.

We opereren steeds vaker oudere patiënten en patiënten met meerdere ziektes. Ook opereren we steeds kleinere baby’s of prematuren (bij een geboorte vanaf 24 weken zwangerschapsduur, met een gewicht van 400 gram). We kunnen zelfs baby’s opereren die nog in de baarmoeder zitten. Dit zorgt voor allemaal extra risico's die de anesthesioloog vooraf in kaart brengt. Daarom is het gesprek met de anesthesioloog voor de operatie belangrijk. Door deze screening kunnen zowel de patiënt als de anesthesioloog goede beslissingen nemen. Bijvoorbeeld om de juiste zorg te plannen of om te beslissen of het wel verstandig is om te opereren. Soms krijgt de patiënt advies hoe hij of zij zich beter kan voorbereiden op de operatie.

Na een operatie snel herstellen, dat wil iedereen. Een anesthesioloog geeft daarom vaak al voor de operatie advies aan patiënten waarmee zij zich goed kunnen voorbereiden. 

Anesthesie is meer dan alleen verdoven of in slaap brengen

Operaties hebben invloed op belangrijke lichaamsfuncties zoals de bloedsomloop en ademhaling. Daarnaast zijn er verschillende manieren van anesthesie en verdoving. Welke manier geschikt is hangt af van bijvoorbeeld leeftijd, gezondheidstoestand, medicatie en type ingreep. Om de lichaamsfuncties goed te kunnen bewaken wordt gebruik gemaakt van verschillende technische middelen. 

Lees meer informatie over: