Fit naar de operatiekamer: een beter herstel daarna

Begin op tijd 

Voor veel mensen is een aanstaande operatie een moment om hun levensstijl onder de loep te nemen. Roken, alcohol, ongezonde voeding, te weinig bewegen, te veel stress, we weten inmiddels allemaal dat deze ingeslopen gewoontes je gezondheid negatief beïnvloeden. Een operatie is ook nog eens een grote belasting voor het lichaam. 

Fitter worden geeft je een voorsprong in het herstel na de operatie. Door de periode voor je bezoek aan de operatiekamer te gebruiken om je conditie te verbeteren leg je een goede basis voor het herstel daarna. Het herstel gaat niet alleen sneller er is ook minder kans op complicaties en ook een groot voordeel: je mag vaak sneller naar huis! 

Hoe pak je dat aan? 

Het veranderen van gewoontes is vaak niet eenvoudig is en misschien zijn er ook wel beperkingen waardoor bijvoorbeeld wandelen of sporten niet kan. Het goede nieuws is dat met kleine veranderingen al veel gezondheidswinst te behalen is. De meeste ziekenhuizen bieden hierbij hulp aan door bijvoorbeeld programma’s aan te bieden waarbij je met behulp van beweging op maat en voeding werkt aan spieropbouw.

Spieropbouw is belangrijk omdat je spierkracht verliest als je na de operatie een periode op bed ligt, alles wat je vooraf opbouwt is meegenomen voor het herstel. Ook bieden de meeste ziekenhuizen ondersteuning bij het stoppen met roken. Vraag je arts waarbij het ziekenhuis kan ondersteunen met het fit worden voor de operatie.