Anesthesie bij cardio-thoracale ingrepen

Cardio-anesthesiologie is het aandachtsgebied van de anesthesiologie dat zich richt op ingrepen aan het hart, de longen of de grote bloedvaten verbonden aan het hart. Cardio-anesthesiologie wordt ook wel thorax-anesthesie genoemd.

De ingrepen en operaties zijn vaak complex en vragen van de anesthesioloog veel (patho)fysiologische kennis. Ook het bewaken van de patiënt tijdens een hart-, long- of vaatoperatie vereist van de cardio-anesthesioloog veel kennis van geavanceerde anesthesie- en bewakingsapparatuur. Tevens wordt er gebruik gemaakt van medicatie die direct grote invloed heeft op het hart, de longen en de bloedvaten. De cardio-anesthesioloog beheerst hiernaast nog specifieke vaardigheden zoals slokdarmechografie van het hart. 

De afgelopen jaren is het werkterrein van de cardio-anesthesioloog uitgebreid van procedures door de cardiothoracaal chirurg (hartchirurg) naar interventionele procedures door de (interventie)cardioloog. Soms komt het werkveld samen op een hybride OK waar de cardio-anesthesioloog samenwerkt met chirurgen, cardiologen en radiologen.

Cardio-anesthesiologie gaat over ingrepen aan het hart, de longen of de grote bloedvaten verbonden aan het hart

Kindercardioanesthesiologie

Helaas krijgen ook kinderen soms te maken met cardiale aandoeningen. Een initiatief voor de verbetering van de kwaliteit van de anesthesiologie en intensive care voor kindercardiochirurgie, opgericht als een ad hoc werkgroep onder de paraplu van de Sectie Kinderanesthesie (SKA) en de Sectie Cardioanesthesie (SCA) van de NVA.